germanungar Creative Commons License 2005.10.29 0 0 316

hordóügyben...

 

A hordós érlelésnél a hordó mérete és a fa minösége meghatározó a bor élvezeti értékére. Az aromák kialakulásáért a dongákból kioldódó cserzö és egyéb anyagok, valamint azoknak a borral való kölcsönhatása felelös.  A hordós érlelés mindig oxidációval jár, a dongák résein keresztül átjut a levegö, a bor lélegzik.

Minél nagyobb a hordó ürtartalma, annál kisebb az egységnyi mennyiségre jutó dongafelület, tehát minél kisebb a hordó, annál gyorsabban érik a bor.

 

Az utóbbi években világszerte divatosak a vaniliás barrique izek.

Ez a tendencia azonban jelenleg megfordulni látszik, a fogyasztók egyre kevésbé keresik a domináns fa izt a borokban. A termelök a kishordóikat két - három éven át is használják, ezzel csökkentve a barrique jelleget.

Sokan teljesen el is hagyják öket, és visszatérnek az általuk korábban használt nagyméretü hordókra.

Előzmény: Zalancelot (310)