hordóügyben...
A hordós érlelésnél a hordó mérete és a fa minösége meghatározó a bor élvezeti értékére. Az aromák kialakulásáért a dongákból kioldódó cserzö és egyéb anyagok, valamint azoknak a borral való kölcsönhatása felelös. A hordós érlelés mindig oxidációval jár, a dongák résein keresztül átjut a levegö, a bor lélegzik.
Minél nagyobb a hordó ürtartalma, annál kisebb az egységnyi mennyiségre jutó dongafelület, tehát minél kisebb a hordó, annál gyorsabban érik a bor.
Az utóbbi években világszerte divatosak a vaniliás barrique izek.
Ez a tendencia azonban jelenleg megfordulni látszik, a fogyasztók egyre kevésbé keresik a domináns fa izt a borokban. A termelök a kishordóikat két - három éven át is használják, ezzel csökkentve a barrique jelleget.
Sokan teljesen el is hagyják öket, és visszatérnek az általuk korábban használt nagyméretü hordókra.