Szia Jacques!
Mi már beszéltünk nyár elején-közepén a Krétai topicban erről, de most nem állom meg, hogy pár gondolatot ne tegyek hozzá az egyéni/társas utazás antagonisztikusnak tűnő ellentétjéhez. Én a magam részéről (és szerintem sokan vannak így) nem azt vitatjuk, hogy jó vagy sem az egyéni szervezésű út, csak rengeteg egyéb oka lehet, ha az ember mégis a társas utat választja (hibáival és előnyeivel együtt). Többek között lehet jogosítványhiány (autó nélkül azért elég kényelmetlen és nehézkes a közlekedés, szálláskeresés, kirándulás), esetleg lehet az ember gyámoltalan a teljes szevezéshez, lehet nyelvtudás hiánya, lehet motiváció kérdése, családi háttér kérdése, és ezer más oka, amit nyilván egy-egy hozzászólásban nem taglalunk. Attól még lehetünk felháborodva azon, ha rossz szolgáltatást kapunk a pénzünkért. Itt a topicban többségében a rossz tapasztalatokra hívjuk fel a figyelmet, de ez nem jelenti azt, hogy az irodák által szevezett utak csak rosszak lehetnek, számomra pl. van egy csomó előnye, az én habitusomnak - sok minden miatt - ez felel meg. Nem állítom egy percig sem, hogy rosszabb az egyéni szervezés, én azt mondom, hogy pl. nekem nem jó ez a forma (szintén sok minden miatt), de azért szóvá teszem és morgolódok azon, ami nem tetszik, amit lehetne jobban csinálni. Itt arról van szó, hogy egyes emberek nem jól végzik a munkájukat, ezért (vagy másért) te és sok társad pl. egyenes irtózik a szervezett utazási formától, vannak viszont olyanok, akiknek - bizonyos okokból - nincs választása (pl. idősebb szüleimet el sem tudnák képzelni, hogy belemenjenek a vakvilágba).
Egyszer talán eljutunk oda, hogy a szolgáltatók tényleg szolgáltatnak, az utazási irodáknak meg tényleg fontos lesz az utazni kívánó! :)