Törölt nick Creative Commons License 2005.10.26 0 0 366
Gyurcsány magyarázza a magyarázhatatlant
„Olyan beszédet fogok mondani, amilyet még miniszterelnök nem mondott”
2005. október 25. 12:47

MNO
Gyurcsány Ferenc „nem hiszi”, hogy megtévesztette a nézőket, amikor cinkosságban Krizsó Szilvia műsorvezetővel azt a látszatot keltette – a kora délután rögzített – A szólás szabadsága című műsorban, mintha már megtörtént volna a „drámai hangú” operaházi beszéd.

Milyen igeidőben válaszolt Krizsó Szilvia műsorvezető kérdésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök A szólás szabadsága című, vasárnap esti tévéműsorban, melyre az ominózus, Operaház-beli „beszéd” után került sor? – érdeklődött a Magyar Rádió riportere a kormányfő szokásos, kedd reggeli interjújában.

– Én nem vagyok szerkesztő. Soha senki nem mondta, hogy élő műsor, azt hiszem. A tévéfelvételére egy-két óra között érkeztem – jelentette ki Gyurcsány. A kormányfő hozzátette: akkor már nagyon sok szónoklat, így Deutsch Tamásé és Kövér László, s ezek a beszédek felháborították.

A kérdezés szabadsága Műsorvezető (Krizsó Szilvia): […] Politikára visszatérve, hiszen nem lehet elmenni amellett, hogy ma október 23-a van. Az Operaházban mondott egy szokatlan beszédet a megemlékezésekkel kapcsolatban.
Gyurcsány Ferenc: Hát, vagy inkább ilyen szótlanságba forduló beszédet, mert miközben nagyszerű és csodálatos ’56, ezt a nagyszerűséget beárnyékolja és indokolatlanul és bántóan a szitokszavaknak valami furcsa erdeje. Az egymás tisztességének, elvitatásának árnya. Mi marad más hátra? A hangoskodás helyett talán egy pillanatnyi némaság és arra való figyelmeztetés, hogy nem értjük? El is lehet ám ezt rontani! ’56 nagyszerűsége az keserűségbe is fordulhat, és jó lenne visszafordulni erről az útról.– Egy pár mondattal mondtam, hogy olyan beszédet fogok ma mondani, amilyet még miniszterelnök nem mondott Operaházban. Mert én ezzel nem tudok, nem akarok sem közösséget vállalni, és nyilvánosan az Operaházban nem tudok vitatkozni. Ezek után a kérdésre tisztességgel válaszoltam, tudván egyébként, hogy késő este kerül adásba – így Gyurcsány, aki megerősítette: az operaházi beszédről a feltett, múlt idejű kérdés igeidejében válaszolt. Ez a normális és ösztönös reakció, hiszen nincs ebben megtévesztés – fejtette ki, hozzátéve: „Sem most, sem korábban, sem a műsorban, senki nem hivatkozott Orbán úr beszédére.

Nem hiszem, hogy bárkiben itt olyan szándékosság lett volna, hogy megtévessze a nézőt. Mi oka is lenne rá, őszintén szólva? – tette föl a kérdést Gyurcsány. (Az adásban, melynek készítői nem jelezték, hogy a műsor előzetesen fölvett konzervanyag, Gyurcsány konkrét utalásokat tett az Operaházban „történtekre”, s arra, hogy „szótlanságba forduló beszédet” „mondott”. László Boglár, a miniszterelnök szóvivője a tévéadás után a stop.hu állítása szerint az internetes lapnak kijelentette: a kormányfő az összes, a nap folyamán elhangzott beszédre reagált – a szerk.)
Előzmény: gyúrgyalog (360)