KTMSzepy Creative Commons License 2005.10.24 0 0 4027

Semmi ilyesmire nem gondoltam, csak a koncepció érdekelne.

Az ilyen "beharangozzuk jól, hogy merre vannak" lokátorok szerintem maximum a civil légtérfelügyeletre alkalmasak, józan paraszti eszemmel azok lennének az első számú célpontok egy konfliktusban. Sokkal hasznosabbnak tartanék rejtett (sajnos a technológiát nem ismerem annyira, hogy ez mennyire lehetséges) ill. mobil lokátorokat a honvédség számára - mégis a NATO/HM égisze alatt zajlanak ezek a projektek. Vagy ezek egyszerűen "alacsony fenntartású" állandó objektumok, amik kb. annyira elegek, hogy lehessen időben tudni, hogy mikor kell a mobil egységeket bevetni?

(Jaj, csak Bálna ide ne találjon! ;) )

Szélerőművek: Sokan azt mondják, hogy meg sem térül, vagy csak nagyon lassan. Ez messzire vezető téma, nem tudom az előállítása mennyire környezetszennyezőbb/kíméletesebb mint egy azonos teljesítményű hőerőművé, de az biztos, bár pénzben talán nem nagy nyereség, de addig sem kőolaj/szénenergiát égetünk. Szerintem ez már megéri.

Mondjuk szerintem a hasadóanyag hulladékok elhelyezése miatt kiesett az atomerőmű, bár talán az az egyik leghasználhatóbb dolog amíg a fúziót meg nem oldják. Aztán meg úgyis kiderül, hogy azzal is valami komoly gáz van... :)

Amúgy ez az 1db szerintem nem volt jelentős tájrongálás. Vajon mennyi áramot termel, egy falut képes ellátni? Mert szerintem falunként egy még ilyen helyen is elviselhető (és számomra örvendetes) látvány lenne.

Szepy

Előzmény: Törölt nick (4026)