Martonyi: Tartsuk tiszteletben a tények igazságát!Tudjuk, hogy a politika, különösen a pártpolitika körében nem minden megnyilvánulás ragaszkodik szigorúan a valósághoz, de a valótlan állításokkal szemben korlátot kell szabjon az emberi méltóság és tisztesség, mások becsülete, azaz a legalapvetőbb erkölcsi elvek tiszteletben tartása. Nem tudom, hogy mi hangzott el Amerikában, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hazai nyilatkozataival, a valóságnak meg nem felelő állításaival túllépte a fenti korlátot, mások tisztességébe és becsületébe gázolt. Tekintettel arra, hogy 2001. szeptember 11-én és az azt követő hónapokban én voltam az ország külügyminisztere, magam is a becsületükben megsértett személyek közé tartozom. Nem tudom, és nem is foglalkoztat, hogy mi indította a magyar miniszterelnököt a hamis megállapítások megtételére, azt sem tudom, legfeljebb gyanítom, hogy milyen célokat kívánt ezzel szolgálni. Nyilatkozatai, amelyek lényege, hogy az Orbán-kormány nem fordult szembe Csurka István akkor tett nyilatkozataival, sőt mentegette azokat, nemcsak az akkori kormány becsületét, hanem az ország és a nemzet mindenkori érdekeit súlyosan sértik, ezért megengedhetetlenek és elfogadhatatlanok.
2001. szeptember 11-én Orbán Viktorral együtt Berlinben vettünk részt a magyar nagykövetség épületének megnyitása alkalmából tartott konferencián, és itt ért bennünket a hír. Szinte azonnal sajtótájékoztatót tartottunk, amelyen Orbán Viktor a legkeményebb szavakkal ítélte el a gyalázatos támadást és azonnal jelezte, hogy Magyarország kész az észak-atlanti szerződés 5. cikkében foglaltak, tehát a kollektív védelem életbeléptetésére. Csurka István botrányos nyilatkozatával kapcsolatban az akkori ellenzék elhatárolódást igényelt, ezúttal is figyelmen kívül hagyva, hogy elhatárolódni a saját politikai erők valamely tagjának vagy csoportjának a nézeteitől szoktak. Az Orbán-kormány ezért nem egyszerűen elhatárolódott a nyilatkozattól, hanem a leghatározottabban elítélte azt. A kormány határozata alapján, annak nevében határozati javaslatot terjesztettem az Országgyűlés elé, amelyben leszögeztük, hogy "mélységesen és a leghatározottabban elítélünk minden olyan megnyilatkozást, amely az ártatlan áldozatok életét kioltó, emberiségellenes, esztelen terrortámadás egyértelmű megbélyegzése helyett indokot próbál keresni erre a barbár cselekedetre. Az ilyen megnyilatkozásokat ellentétesnek tartjuk a Magyarország által vállalt és követett politikai értékrenddel, szövetségesi kötelezettségeivel, valamint az egész emberiség legalapvetőbb eszméivel".
A javaslatban a kormány konkrét lépésekre is felhatalmazást kért: tegyen meg minden előkészületet arra az esetre, ha indokolttá válik az észak-atlanti szerződés 5. cikkében foglalt kollektív védelem jogának érvényesítése és Magyarország ez irányú kötelezettségeinek teljesítése.
A kormány javaslatát az abban foglalt elítélésben érintett politikai párt kivételével valamennyi képviselő megszavazta. A szövegből egyetlen mondat érdemel még idézést: "Méltatlannak tartjuk és elutasítjuk mindazokat a próbálkozásokat, amelyek az egész emberiséget megrázó terrorcselekménynek és az áldozatok tragédiájának bármilyen pártpolitikai célra történő felhasználására irányulnak."
Forrás