tillA Creative Commons License 2005.10.19 0 0 1134

Most Youwine-nal kell egyetértenem (bocs, a ragozásnál feltételeztem az angolos ejtésmódot): egy zenekar és kiadója számára szerintem is kellemes tény, hogy vannak emberek - sokan avagy kevesen -, akik annyira szeretik a zenéjüket, hogy nemcsak a friss hivatalos kiadványokat rohannak megvenni (na, akkor itt most szégyellem magam: a NOAB még mindig nincs meg... :), hanem minden egyéb felvételre (plusz relikviára, stb) igényt tartanak, sőt, pénzt áldoznak, ha kell. Hogy kihez jut a pénz, nehéz kérdés, talán sem jogilag, sem morálisan meg nem ragadható. Az viszont biztos, hogy ha egy koncerten valaki felvételt készített a zenéről, amit más - hivatalosan - nem tett meg, akkor akik azt szívesen meghallgatnák, illetve birtokolnák, hadd tegyék meg! Miért ne? Örömet szerez nekik - ebben az örömben pedig a zenekarnak (amennyiben feltételezzük, hogy a művész célja mindig az elismertség és hogy ennek érdekében kulturális élmény nyújtson) osztoznia kell. Jól is néznénk ki, ha nem örülne neki!

(Akkor volna jogos a bánata, ha ezáltal elesne a jól megérdemelt honoráriumától. De az, hogy teszem azt valaki felveszi a kismagnójával azt a koncertet, amire az előadó tán már nem is emlékszik száz másik között, majd az illető azt saját kedvtelésére digitalizálja, megvágja, javítja, buherálja, kicsinosítja, stb., és még néhány barátjának is alkalmat ad, hogy osztozzanak önzetlen tevékenysége hatásában - szerintem nem okoz senkinek semmilyen kárt, pláne nem anyagit.)

Miért is írtam mindezt? Mert nekem is jól jönnének az említett "illegális" felvételek! :)

Előzmény: Youwine (1130)