Korábban bajlódtam én is a gyümölcsök érlelésével és akkor olvastam a csalánról. Persze, ami az egyik embernek természetes, a másiknak nem. A környékünkön rengeteg a csalán, meg a futórózsák tövében is hagytam, hadd nőjjenek, mert a kutyapisi N-jét lekötik.
Minden növény szövete éréskor különböző intenzítással bocsájt ki etilént, ami fokozza az érést. Pl. kimutatták, hogy a rothadó gyümölcs mellett gyorsabb az érés, mert nagyobb az etilénkibocsájtása.Találtam egy táblázatot arról, mely gyümölcsöknek milyen mértékű az etilén kibocsájtása. Az alma elég előkelő helyen áll. Szerintem bármely érettebb gyümölcs fokozza a másik érését.
Gyümölcsök és zöldségek etilén (CH2=CH2) kibocsátása t=20 oC
2. táblázat
C2H4 mikro l/kg x óra
Termék
<0,1
articsóka, spárga, karfiol,
cseresznye, grape, eper,
burgonya, s.répa
0,1-1,0
padlizsán, uborka, áfonya,
ananász, málna, görögdinnye
hagyma
1,0-10,0
banán, paradicsom
10,0-100
alma, s.barack, avokádó, kiwi,
nektarin,
őszibarack, szilva