Ha annyira beteg, úgysem fog ugrálni. Nekünk ilyenkor az vált be, hogy a nagynak a kanapén megágyaztam, onnan bambulhatta a mesét. Más úgysem érdekelte, játszani nem akart. A kicsivel meg néha 1-2 órára összebújtam, simogattam, énekeltem neki, mesekönyvet mutogattam. (Házimunka nuku.) De amikor magas láza volt, akkor az se érdekelte, csak feküdt, én meg fogtam a kezét. Nem is igényelte a szórakoztatást, csakhogy anya ott legyen vele. Sok folyadékot kell itatni velük. Persze a nagy betegségeket megúsztuk, influenzásak még nem voltak soha.
Ha már annyira élénk a csemete, hogy nem lehet ágyban tartani, akkor nem is annyira beteg, elég csak jól felöltöztetni otthonra. Egy láztalan nap kell ahhoz, hogy másnap kimehessen.
2 éve a kicsi december elején született, akkor aggódtam is miatta, hogy hogy vészeljük át a járványt. Kb. március közepe-végéig közértbe nem vittem (vagy nagyon ritkán) a nagyot se, inkább egyszerre vásároltunk többet. Nem használtam a liftet, amikor a gyerekekkel mentem le akkor kellett, de akkor a kicsi sálukat a szájuk elé tettem, amit kint visszaraktam a nyakukra. (Úgy hallottam nem ajánlott még a nagy hidegben sem a sálat a gyerek arca elé tekerni, épp az a lényeg, hogy jó levegőt szívjon.) Naponta mentünk sétálni (ha lehetett, még enyhe hóesésben is). Minden nap teljesen átszellőztettem a lakást. Nem mentünk metróval, max busszal, villamossal (kevesebb ember használja), akkor békávéztunk, ha nagyon muszáj volt, és amikor nem volt tömeg. Mindig volt itthon lázcsillapító, orrcsepp. Ezek jellemzően szombat éjjel fogynak ki, pl. ha péntek délután észreveszed, hogy van 1-2 kúpod, a gyerek kicsattan az egészségtől, ezért úgy döntesz, hogy csak hétfőn íratsz föl újabb adagot. Ilyen esetben 100%, hogy a gyerek szombat éjjel 3-kor 40 fokos lázzal ébred.
Nem halmoztunk fel készleteket, csak pl. a fagyasztóban mindig volt kenyér, 2 liter tartós tejet raktam a kamrába – ezt útáljuk, de arra jó, hogyha a rossz idő miatt nem jutottam el a boltba, akkor legalább tejbegrízt tudjak készíteni. Tartalékban csak 1 kiló rizs, hagyma, száraztészta, spagettiszósz lefagyasztva, mák és reszelt sajt fagyasztva volt. Így bármikor tudtam mákostésztát, makarónit csinálni. De ez sem volt akkora mennyiség.
A patikába vettem pár arcmaszkot, hátha apuka vagy én megbetegszünk, és akkor fürdetéskor, pelenkázáskor ne lihegjünk a gyerek arcába. Ezeket szerencsére nem kellett használni.
Most csak C-vitamin kiegészítést kapnak, elvégre rendesen esznek, minden nap kapnak gyümölcsöt. Az oltáson erősen gondolkozom, mivel már közössége járnak, de előtte beszélek a dokival, hogy ajánlott-e ilyen piciknek. Szerintem a férjemet és magamat beoltatjuk, hiszen hiába vigyázunk a gyerekekre, ha mi otthon hörgünk és köhécseljük ki a bacikat és vírusokat.