RAMBO Creative Commons License 2005.10.17 0 0 253
Na, megvolt a rizling szüret is. Meglepően jó mustfokkal: 18-19,5 között szórt a darálómust és a présmust.

Az első szüret tanulságait felhasználva, a szüretelőket szemenkénti válogatásra kértem, amit megint remekül oldottak meg, megint nagyon szép cefrém volt.

A zúzó bogyózó után egy kis kézi darálót tettünk egy vödörre, és az így megroppantott a szemekkel töltöttük fel a prést. A préseléskor a szemeket jobban megszorongattam. Még így sem száraz törköly maradt a présben, de a héj melletti sűrű kocsonya előbújt, és ez sokat segített a muston.

A szüretelő kád lecsapolása továbbra is problémás: még a colos csövön sem folyik úgy a must, ahogy szeretném. Igaz, most a bogyózáskor kevesebb must lett, mert töppedtebbek voltak a szemek. Tanulság: előprésmusttal nem lehet megtölteni egy hordót.

Időközben megforrt a muskotály: most olyan mint a homokkal kevert víz, az íze harsogóan savas, de van muskotály jellege az illatának. Persze még tele van szén dioxiddal.feltöltögettem a hordót, majd meglátom mi lesz belőle.