Lizzi
2005.10.13
|
|
0 0
2526
|
Sziasztok, mit értetek azon hogy "komprimált"? Azt hogy a jel nem teljesen tisztán színuszos?
Szerintem hammondoknál a csövek miatt a jelcsúcsokból vág de nem egy konkrét jelszinten hanem úgy finoman a csúcsok egy részét még átengedi így egy lágy fínoman torzított hangja van. Ez az előnye a csöves cuccoknak a tranyósakkal szemben hogy ha megfelelően ki van hajtva ezt a meleg vastag hangot hozza míg a tranyósak kihajtva egy bizonyos szinten mint a borotva vágják a jelet. A vermonák és a többi tranyós orgona "komprimált" hangját viszont szerintem nem a beépített előerősítők okozzák hanem maga a jellelőállítás. Itt ugyanis a generátor nem színuszjelet állít elő hanem négyszöget amit utánna aluláteresztő szűrők színuszosítanak. De a szűrők nem képesek a négyszögjel összes élét lekerekíteni hanem amolyan színuszhoz hasonló jelet produkál a kimeneten ami egy kicsit olyan orrhang szerűség (csatolt kép). Sőt ha jól tudom a vox orgonákon eleve a négyszöges jel jön + van egy színuszjeles drawbar. Vermonákon is van direkt a szűrők elől vett négyszögjel ezért lehet rajtuk egy kicsit Doors-osan játszani.
Na ezt jól megírtam bár még mindig nem tudom mit is értünk a komprimált hangon.
Üdv:rt |
Előzmény: tehtube (2525)
|
|