Orbán reagált bármit is ezekre a "csalódott hangokra"? Megszólalt szept. 16-a ügyében azóta?
HírTv 2005-10-04 12:55
Ó. Sz.: Elnök úr, a Magyar Parlament a múlt héten ratifikálta az Unió és Románia szerződését. Ennek kapcsán sokakat meglepett az, hogy a Fidesz-frakció nagy része is támogatta a kormánynak ezt az egyesek szerint elsietett kezdeményezését és a szavazást. Ön személy szerint hogyan szavazott az ügyben?
Orbán V.: Én például személy szerint megszavaztam Románia csatlakozását az Európai Unióhoz, és ezt tettem nemzeti alapon és erkölcsi okokból. Ugyanis hiszek abban, hogy Antall Józsefnek igaza volt az 1990-es évek elején, amikor azt mondta, hogy nem Budapestről kell megmondani, hogy mi jó a határon túli magyaroknak, nem Budapestről kell megmondani, politikusok íróasztala mögül, hogy mi a jó az erdélyi magyaroknak. Meg tudják azt ők mondani maguk is. Az erdélyi magyarság elsöprő többsége minél hamarabb szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz. Így tud ugyanis hozzánk is csatlakozni. És ha valaki mostanában jár Erdélyben, akkor hallhatja ezeket a hangokat. Valahogy úgy fogalmaznak az ott élők, hogy kedves magyarok! December 5-én megtagadtátok tőlünk, hogy magyarként csatlakozzunk az Európai Unióhoz, mert nem adtátok meg az állampolgárságot. Most akkor legalább azt ne tagadjátok meg, hogy román állampolgárként csatlakozhassunk hozzátok, mint európai uniós polgárok.
Ó. Sz.: De most Románia nem mondja ezzel azt, hogy no lám, a Magyar Parlament sietett minket arról biztosítani, hogy máris unióérettek vagyunk, akkor ezek szerint amit most csináltunk a magyar kisebbséggel, az rendben van, és a helyzet jó.
Orbán V.: Nézze, még egyszer mondom, lehet politikailag okoskodni így, úgy, meg amúgy. De amikor egy kétmilliós közösség elsöprő többsége azt mondja, hogy az igen gombot nyomjátok meg, mert nekünk, a mi életünk szempontjából az a jó, hogyha csatlakozunk, illetve Románia csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor nekünk az a kötelességünk, hogy az ő életükből fakadó logikus döntésüket hajtsuk végre Budapesten. Én szeretem a szakmámat, a politika egy érdekes dolog minden árnyoldalával egyetemben, de vallom, hogy az élet elsőbbséget élvez a politikával szemben. És az életnek általában igaza van a politikai okoskodással szemben. Ez itt a helyzet, ezért mondom, hogy nemzeti meggyőződésből és erkölcsi alapon szavaztam meg, megfogadva az Erdélyben élő magyarok kérését: Románia csatlakozását az Európai Unióhoz. És ez így van jól.
Ó. Sz.: Elnök úr, köszönjük szépen a beszélgetést.
Orbán V.: Én is köszönöm.
http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/interju/&article_hid=64838