Hello lsr!
Az én felfogásom szerint:
1. Úr >> hatalmat birtokló személy, aki vezet - irányít
2. Isten >> Úr + teremtő, a tiszta szeretet megszemélyesítője
3. egy Isten >> Úr + Isten + akitől minden (ami jó) származik (még Jézus is), az élet alapvető forrásaHol szol az Iras Urrol, aki hallatan ne Istenre kellene gondolni? Az OSZ-ben az Ur es az Isten szavak egymas szinonimai, ugyanazt jelentik. A te kepleteid alapjan mintha 3 kulonbozo rendu istenseg lenne, holott nincs.
Ebben a részben (is) a Biblia egyértelműen az Atyát nevezi Istennek, aki Fia (Jézus Krisztus) által szólít meg bennünket. Tehát az Atya neve itt Isten, Jézusé pedig Fiú.Es ez mennyiben cafol engem? Ez nem mond ellen annak, hogy Jezus es az Atya egyek, egylenyeguek, ha szemelyben kulonboznek is.
Ha az egyetlen Isten a földön volt Jézus formájában, akkor kihez imádkozott Jézus földi élete során?Annak nyilvan semmi ertelme, hogy az Isten imadkozzon az Istenhez. De a nazareti Jezus nem csak Isten volt, hanem ember is, aki bemutatta, hogyan kellene elni minden embernek. Es igy ertheto meg az 1Kor vege fele olvashato resz. Mert ott Jezust Adammal allitja parhuzamba. Adam (ember) altal buktunk el, es Jezus (ember) altal lesz uj eletunk. Ahogyan az egesz vilag Adam labai elott "hevert" (mert Isten az egesz vilagot az ember uralma ala adta), de elvesztette, ugy fog az egesz vilag Jezus (mint ember) labai elott heverni, ahogyan visszaszerzi az embernek az elveszett regi (es meg annal is nagyobb) dicsoseget. Ennek a folyamatnak az lesz a vege, hogy ez az ember (Jezusrol beszelek) Isten ala veti magat (ahol az emberisegnek mindig is lennie kellett volna), es akkor lesz Isten minden mindenben, azaz akkor fog Isten akarata minden szinten ervenyesulni - tobbek kozott az ember altal.
Miben is hordjuk Isten képmását? (Miben nyilvánul ez meg bennünk?)Abban es annyiban, amennyiben hasonlitunk Jezusra. Nyilvan erezted az ironiat elozo hozzaszolasomban...
De nezzuk meg a (732)-t ujra.
Ez a Jezus "szarmazik" nekem problemas. Mint ember, nyilvan van apja es anyja is, de mint Isten oroktol fogva van.
(Jn. 14:28). Egyenlővé tette magát az Atyával?A (10,30)-ban igen. Tobb forditast is megnezve, mindenhol ugy all ez, hogy egyek vagyunk. Ami azt is jelenti, hogy egyenloek, hiszen nincs olyan, hogy kisebb meg nagyobb Isten. Egy kommentar szerint a 3 isteni szemely kozott nincs statusbeli-, csak szerepbeli kulonbseg.
Ám ha az Atya és Jézus viszonyára tekintünk, akkor Jézus Istene az Atya. Úgy is mondhatjuk, hogy az Atya Jézusnak és nekünk egyaránt Istenünk, viszont Jézus csak nekünk Isten, az Atyának pedig fia. Ha azt mondod: Jezus Isten, akkor ez elobbi alapjan a kovetkezo mondhato el: Isten Istene az Atya. Az Atya Istennek es nekunk egyarant Istenunk, viszont Isten csak nekunk Isten, az Atyanak pedig a fia. Ez nekem kisse bizarr.
Jobb magyarazat szamomra az, hogy Jezus (mint ember) Istene az Atya. Az Atya a nazareti Jezusnak es nekunk egyarant Istenunk, viszont Jezus (mint megvalto Isten) csak nekunk Istenunk. Vagy mi.
Remelem, igy vilagosabb, hogyan latom a Szentharomsag kerdeset.
ActionMan