nem feltétlenül van többre szükség, ugyanis minden alkatrész viszonylag olcsón beszerezhető, amennyiben nem tonnaszámra akarod a feldolgozást elvégezni....
A kéttertályos berendezés durván 100000 (százezer) forint-ból összehozható sóval pumpával egyebekkel... (a só ráadásul főzéssel visszanyerhető :-) )
A fagyasztósdi pedig fagyasztóláda és ládák kérdése, ami szintén belefér 100000-be :-)
Csak az a kérdés, hogy kinek éri meg.
Láttam már elvetemültet, aki képes volt szó szerint "kimagozni" a szőlőt (darálás után addig kavargatta marcangolta a héjakat, hogy az edény aljára leült a mag nagy része...)
olyat is aki képes dupla törkölyön erjeszteni azaz a darálás után a fele levet levette rozénak (az eredmény egy kiváló kékfrankos, ami tavaji létére aranyérmes lett)
aztán olyat is hallottam, hogy szüret előtt egy héttel elvágta a vesszőket, hogy töppedjenek a szemek
vörösboros eljárással készített "fehér" bort ami inkább aszu színű volt, de nagyon finom és jó illatú
Szóval még az említett technikák is beférnek :-)