Hát a barkácsoló kedvűeknek elárulom, hogy a mustfeljavítás vízkivonással (higroszkkópos anyag segítségével) roppant egyszerű.
fogsz két tartályt. az egyikbe berakod a mustot, a másikba pedig egy labirintus rendszerz építesz vászonból, és elhelyezed ugyanitt a "levegő" (inkább széndioxid) keringető cumót ( akváriumi vízpumpa).
a labirintus falait feltöltöd kalcium kloriddal (viszonylag olcsó anyag)
a két tartályt (mustos, sós) egymás mellé helyezed. És most kezdődhet a tényleg szakmunka:
a mustos tartáls tetejébe egy csövet építesz, ami a sólabirintusbejáratához csatlakozik. a sólabirintus kijáratánál elhelyezet a légpumpát, a porlasztót (vegyileg semleges habkő, a légvezeték pedig szintén élelmiszersemleges szilikongumi) elhelyezed a mustos tartályban. mindkét tartályt lezárod, de úgy, hogy előtte mindkettőt széndioxiddal párnázod, kiszorítos belőle a levegőt (autoszifon segítségével).
Aztán bekapcsolod a pumpát és vársz. néhány óra alatt a musz vizének egy része sóóldat formájában megjelenik a sóstartály alján... :-)
Jó kísérletezést!
Egy másik módszer (kicsit költségesebb, és jobbára a cukortartalmat növeli csak meg: Megfagyasztod a mustot kő keményre. majd kiveszed a fagyasztóból, és kásává zúzod. A kását szűrőbe rakod, és egy tartály fölé helyezed. a cukor oldat olvad ki legelőször, és minél cukrosabb, annál hamarabb megteszi. ha a mustjég fele kiolvadt, eldöntheted, hogy a mustsűrítményt mennyire hígítod fel, azaz mikor dobod el a maradék jeget...
Egyébként ez utóbbi módszer miatt rágtak be az ozstrákok, mert ez a jégbor előállításának legegyszerűbb "hamis" módszere...