Sziasztok!
Már régóta kísérem figyelemmel e kellemes fórumot, de eddig nem éreztem a késztetést, hogy írjak is bele. A változást az okozta, hogy a napokban lettem egy remek állapotú német gyártású 62-es HAMMOND M3-as orgona tulajdonosa!
Első tulajtól vettem, akire RÁERÖLTETTÉK az orgonálást kis korában, és nem szerette! Kb. 10 éve nem is nagyon játszott rajta, csak letörölte róla a port. Arra azért a jelek szerint jó volt, hogy Karácsonykor elővegye, ugyanis fenyőtűket is találtam a klaviatúra alatt. Már folyik a restaurálás (értsd: scanner rebuild + kiporszívó + kontaktok pucolása + kell majd rendes, nem hangszórós line-out)
A fő tanulságot az első billentyű leütésekor leszűrtem: nincs olyan klón, ami reprodukálná ezt az egész hihetetlen életérzést. A beépített hangszóró miatt remeg a kezed alatt az egész cucc, sőt itt-ott berezonál benne ez-az. Árad belőle az erő még 11 Watton is!
Rólam egy kicsit:
Jazztanszakos palánta vagyok, de kezdek a zongorázásra kicsit ráunni, és teljesen az orgonálás felé fordulni. Játszottam már rockot (Radics Béla, Deep Purple, stb.), dixielandet, jazzt, rock and rollt, funky-t, szóval sok mindent.
Bulikra egy Nord Electroval járok, amit itt sokan nem kedvelnek a nem igazán hammondos felülete és a 1' drawbar hibája miatt, de szerintem leslie nélküli bulikra + ha más hangszínekre is szükség van, akkor nincs párja. 8 kg, hátizsákban elgyaloglok vele a világ végére is (persze nincs kocsim). Újabban egy TubeMP csöves mikrofon előfokot kötök mögé, amitől rettentően megjön a fing, bár nyilván nem lesz AO-28 életérzés.
Akiket szeretek: Medeski Martin and Wood, DeFrancesco, Jimmy McGriff, Larry Young (róla nem sok szó volt eddig, tipikus cool jazz orgonista), John Scofield....a lista hosszú.
MMW és Scofield rajongóknak ajánlom a TrioQuartet nevű zenekarunk honlapjának meglátogatását: http://trioquartet.atw.hu és a zenék meghallgatását. Kiváncsi vagyok a véleményetekre, mind a sound, mind a játék tekintetében. (a zenekar nem profi, ezt kéretik figyelembe venni).
Bocs a hosszú szövegért, és még egyszer hello!