csl Creative Commons License 2005.09.30 0 0 7
Egyelőre a fő koncepcionális tévedés: amit Dawkins önző gén fogalommal jelöl, az nem egy kizárólagos elmélet, ami a csoportszelekciónak vagy az egyedszelekciónak lenne a versenytársa. Vagyis hamis az a kérdésfeltevés, hogy mi az evolúció tárgya: a csoport, a faj vagy a gén. Dawkins végig kizárólag azt tartja elfogadhatónak, hogy a gén az evolúció tárgya; példái azonban mind azt bizonyítják, hogy értelmezése erőltetett, nehezebben, körülményesebben lehet magyarázni vele az evolúciót.

Úgy vélem, hogy a gondolatok evolúciójában egy logikátlan mutáns sikerének vagyunk tanúi; egy nyelvi invenciónak, a new wine - old bottles esetének. Maga az önző gén kifejezésre a googleval rákeresve, akár magyarul, akár angolul, ameddig megnéztem, mind mint Dawkins saját, eredeti elméletét mutatják be. Nem kutattam külön a kifejezés és az "elmélet" eredetét, de Konrad Lorenz 1978-as könyvében (2 évvel Dawkins könyvének megjelenése után), a Grundlagen der Ethologie-ben megemlíti ezt az "elméletet": "Ezt a figyelemre méltó jelenséget az "önző gén" kifejezéssel szokás illetni. Egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy meddig lehet ezt a fajta "önzést" úgy űzni, hogy az egész faj károsítása mellett vezessen önmaga károsodásához is." (magyar kiadás 45-46 oldal)

(A folyam az édenkertből hasonlóan idegesített, azt kilenc éve olvastam, majd előveszem azt is.)