Cirfandlia Creative Commons License 2005.09.29 0 0 229

Lehet:) Nekem is ambivalens érzéseim vannak a cukorral kapcs. pedig teljesen elfogadott, sőt tavaly ilyenkor mikor szintén szóba került; cere bortás említette, h. komoly burgundiai pincészetek is gyakran élnek vele.

Azt viszont tény, h. bizonyos években, adott fajtáknál adott technológia mellett néhány termőhelyen muszáj, ha akarnak bort készíteni. (technol. alatt értem ha fahordós erjedés, érlelés, tárolás van amiben veszít is alkoholt, plusz magasabb szeszfok kell a higiénia, illakarkater miatt; míg egy reduktív acélos kezelésnél)

Én a saját Cirfandlimnál nem akarok cukrot használni - legyen olyan, mint amilyennek a természet abban az évben adta. (jelenleg így gondolom, aztán lehet, revidiálnom kell majd) De a tavaly vásárolt Chardonnay mustot ~1 MM-al megerősítettem, félve a kishordós karakter (tokaji gönci) túlzott dominanciájától.  Utólag értékelve - jól tettem szerintem, pedig 19es volt már alapból..

Egyébként a cukor használata igen elterjedt borászatainkban csak nem verik nagydobra.

Előzmény: Törölt nick (228)