manti
raadasul nem is ertesz es igy meeg nehezebb.
kerdeztem irorszagot. tilos az abortusz. teljes mertekben tilos. irorszag jol meno allam. viszont nagyon sokan nem akarjak azt a gyereket, amelyik megszuletik. nagyon sokan (akik megengedhetik) elmennek mas orszagba es abortalnak. nagyon sokan (gondolom) a kozepkorban is szokasos eszkozokkel eelnek. nagyon sok nem kivant gyerek szuletik es nemelyek kivantta valnak nemelyek meg pokolban elik le az eletuket.
kerdeztem hogyan van ez irorszagban. valasz nincs.
es nem arra gondoltam hogy a nonek lenne ez feltetlenul anyagi kerdes bar nyilvan sok vonatkozasban megjelenik a gyerek anyagi kerdeskent is.
ha egy gyerek kovetkezmenyekeppen vesz el egy not egy gazdag ferjjelolt akkor tenyleg teljesen elvonatkoztathatunk az anyagi motivumoktol? de nem errol beszeltem.
hanem arrol hogyha az allam atvallalja a gyerek nevelesenek anyagi koltsegeit akkor szerintem modjaban all betiltani az abortuszt. mint ahogy most is betiltja 3-9 honapos terhessegek eseten. es hivatkozik az elotte meglevo abortusz lehetosegekre es ezert nem kinal CSEREBE mas megoldasokat. peldaul a gyerek felneveleset.
es ez egy altalanos allami magatartas. elvarja tolunk hogy mit hogyan csinaljunk es ezzel kapcsolatban az allam is kovet egy elore leirt es elvart magatartast.
mivel a vilagon sokfele mukodo szabalyozas van egyszeruen nem ertem hogy miert lehetne jonak/rossznak minositeni egyiket es/vagy masikat, miert lehetne vegletes allaspontokat elfoglalni. ez egy erzekeny es mukodo rendszer, jelenlegi allapota tortenelmi helyzetek alakulasanak a fuggvenye. mas olaszorszagban es mas nalunk es mas skandinaviaban. mint ahogy a szexhez, szerelemhez valo viszony is mas.