babarczyeszter
2005.09.27
|
|
0 0
1054
|
Kedves Topiklakók,
Jó Tündér hívására benéztem ide. Örömmel látom viszont az egybegyűlteket, utoljára augusztusban jártam erre, és meglehetősen felgyűlt itt a nyelvi, érzelmi és egyéb gyúanyag, ha jól látom. Ezen túl sajnos egy kukkot sem értek a társalgásból, így nem tudom, mihez kellene hozzászólnom. Kérlek titeket, világosítsatok meg, bármilyen kérdésre válaszolok, ha válaszolni tudok rá.
(Ein Gespenst kedvéért: a "válaszolni tudok" kifejezést a következő szakaszokra bonthatjuk fel analitikusan (noha jegyezzük már itt meg, hogy a válaszadás folyamata többnyire intuitív): 1. a kérdést tartalmazó nyelvi egység elemeit vonatkoztatni tudom egymásra (szintaktikailag), valamint az általam ismert (számomra mentális reprezentációk formájában elérhető) valóságra (szemantikailag), 2. majd mentális reprezentációim közül ki tudom választani -- rejtélyes biokémiai úton vagy a Jóisten kegyelméből -- 2.a) azon releváns darabokat, valamint 2. b) ezek magyar nyelvi jelét, amelyek az 1. pont alatt lezajlott mentális folyamat eredményeképpen előálló, megértett kérdésre a jelen értelmezői közösségben adekvát válasznak minősülnek, ahol is az "adekvátság" kritériumait a társalgási pragmatika szerint értelmezzük).
be
|
|