RAMBO Creative Commons License 2005.09.26 0 0 224
Hahó, megvolt az első része a szüretnek (muskotály + egyéb korai fajták)!

Mindenekelőtt: átlag cukor: 18! Ezek szerint van értelme a terméskorlátozásnak. A must szépen halkan egy nap alatt megindult, már félrebillent a kotyogó.

A tapasztalataimat elsorolni is nehéz, nagyon sokat kell még gondolkoznom, mire mindent felfogok, ami velem történt.

1. A Robix zúzó-bogyózó kiváló munkát végez, alig kerül kacs a zúzalékba, DE nem roppant meg minden szemet, ami a préselésnél bizony gondot jelent. Az egészben maradt szemeket nem lehet kipréselni, tehát a bocsózott szőlőt még darálni is kell.
A zúzó bocsózóra valami lebernyeget fel kell szerelni, mert ahogy kiveti a csumát, néhány szem is repked mindenfelé.

2. Az OBI-ban kapható kád+csap lecsapolásánál NEM használható a félcolos cső, el sem indul benne a must. Mindenképpen legalább 3/4-est kell venni és felszerelni, mert különben a gyors mustleválasztásnak annyi.
Tehát cirfandlia: volt hélyon áztatás. :D

3. A kíméletes préselés csak fele-fele arányban hozza ki a bogyók falára tapadt kocsonyát, ami pedig nagyon kellene a borba, tehát kosaras préssel NEM kíméletesen, hanem félig töltve erőteljesen kell préselni. Csersavasságnak nyomát sem éreztem a mustban, így bátrabban kinyomathatom a cefrét. (Felmorzsolni sztem akkor sem kell.)
Igén a törkölyt elvivő kőművesem járt nagyon jól.

4. Piszok jól bevált, hogy a szüretelőkkel csak egészséges részeket tetetek a vödörbe, mert így a mustot nem kellett kénsavval nyálkázni, csudaszép egészséges cefrém volt.

5. Mustsűrítményt venyigén forralni nem túl nagy ötlet. Kell a kempinggáz, rendes rózsával, szélfogóval, mert akkor kicsi forrásban ott lehet hagyni, nem kell egy ember, aki őrzi.

Egyelőre ennyi. Nagyon lelkes vagyok, és ELMONDHATATLANUL fáradt.