Sziasztok!
Hátha akad tőlem tapasztaltabb köztetek: én is egy gerlét pátyolgatok.
Kérdés röviden az, hogy vahj miért hullik ezerrel a tolla??? A kisebb tollak. Galambász ismerős szerint nem vedlenek a galambok- legalábbis annyira egészen biztosan nem, hogy a végtermékből lassacskán simán előállíthatnék egy komplett ágyneműgarnitúrát. Galamb testén egyébként alig látszik a kopaszodás - de vmi azt súgja, hogy majd mindjárt fog...
Előzmények:
Kutyaséta közben bukkant rá ebecském. Lábficam, két helyen nyílt szárnytörés, teljes apátia. Haza vittem- bár lehet, jobban járt volna, ha lelőhelyén, a kpualjban hagyom a macskáknak... Lett antibiotikum, szárny sínben, láb ellátva- általam. Négy hét alatt jött helyre láb és ficam, ám a szárny töréseiből egyet vettem csak észre. Ez rendben össze is forrt, ellenben a másik, láthatatlan törésnek az lett a vége, hogy a szárnyának leesett a teljes külső része. Picit tud repülni- de annyira nem, hogy boldoguljon a természetben is. Tehát velünk marad. Hogy ne unatkozzon, vettem neki két pintyet- egész jól összehaverkodtak. (És ők nem vedlenek.)
Atkára gyanakodtam, de szvsz rosszul: akkor pintyek is atkásak volnának.
Galamb etetésében nincs hiba, tojás, sárgarépa, búza, kukorica, mézes fürtös izék, egyéb magvak stb... Vitamint is kap.
Nem vettem észre, hogy unalomból tépné a tollait - de ettől még elő fordulhat.
Állatdokik nem értik, mi a baj - sőt jobbára azt sem, miért vesződöm galambbal. (!!!)
Némi madárügyi rutinom akad - papgájtartás, megmentett kuvikok, stb...- de ezen a ponton gőzöm nincs a továbbiakról.
Köszi, ha akad ötletetek!
Petra