Szia sz33!
Először a topic kérdésére válaszolnék: élő anyagból.
Mivel megkülönböztetünk élő és élettelen anyagot, a megkülönböztetés lényege szerintem, hogy alapvetően különböző dolgokról van szó. Tehát nem lehet azonos módon sem vizsgálni, sem véleményezni anélkül, hogy az ne zsákutcába vezetne. Ilyen értelemben bizony beszélhetünk anyagi és nem anyagi világról. Hiszen nem egyformán vizsgálnak egy kémiai elemet és egy kísérleti egeret - és a szerzett ismeret sem hasonlítható egymáshoz. Igaz, hogy mindkettőnek van működési mechanizmusa, igaz hogy mindkettőre hatással van a külső környezet - de ebben aztán ki is merült szerintem a hasonlóság. Az egyik sosem szegi meg a fizika törvényeit, a másik a fizikai törvényeken kívül az élet törvényei szerint is reagál és bármikor megszegi mindkettőt. (Pl. ugyanattól az ételtől, vagy betegségtől az egyik elpusztul, a másik nem) És akkor még az embert nem is említettem.
Nevezhető mindkettő anyagnak, de alapvetően mást jelent mindkettő. Ezért talán célszerűbb másként definiálni. - azaz anyagi és nem anyagi dolognak nevezni.
Hogy hogyan definiáljuk a kétféle dolgot, ez azt hiszem változik a mindenkori információ mennyiségétől.
Az élő anyag megfogalmazása, illetve működésének vizsgálata biztosan nem kárbaveszett, de szerintem (!) ettől nem sok minden változik. Ha egyszer az ember megérti a gondolat, vagy az érzelem mechanikáját, attól még a sajátját nem hiszem hogy befolyásolni tudná. Illetve ha igen, az számomra egy rémálom lenne, mert az a robotokhoz tenne hasonlóvá. A kizárólagos racionalitás és a logika kiölné az érzelmet - és úgy vélem ezzel az élhető életet.
Hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy amin az ember uralkodni tud, azt kihasználja, érdekei szerint alakítja. Mivel az ember nem tökéletes, ezért ezek az érdekek sem azok.
Az ember sokmindent tud a máj működéséről - de kevesebb az alkoholizmus? A tüdő működésének ismerete csökkenti a dohányzást? A Föld ökológiájáról is van fogalma az emberiségnek - mégis felborítja. Az élet alaposabb ismerete teszi majd értékesebbé az életet - méghozzá minden életet - a mi világunkban?
Az ismeret önmagában semmit nem jelent - érzelem is szükségeltetik hozzá, adott esetben a felelősség. Ha ennek a működését valaha feltérképezik, akkor sem hiszem, hogy sokkal több felelősségteljesebb ember lenne hirtelenjében.
Tehát valamiféle fejlődéshez, ismeret gyarapításhoz úgy vélem elengedhetetlen, hogy ne csak mint anyagi világra tekintsünk az életre - hanem az élet törvényeit is figyelembevéve, amihez bizony ha tetszik, ha nem - hozzá tartozik a misztikum is.