Devil Inside Creative Commons License 2005.09.23 0 0 174
Miután sajtóból értesülök én is erről, lehet hogy nem pontosak a megfogalmazások:

"GOTOVINA BŰNEI

A Vihar fedőnevű akció következtében menekült el a terület szerb lakossága. Tény, hogy ekkor egyes horvát katonák szerb civileket öltek meg, lerombolták az elmenekült szerbek házait, hogy megakadályozzák visszatérésüket, amit a hágai bíróság jogosan minősít etnikai tisztogatásnak. Gotovina tábornok ekkor e körzet parancsnoka volt, s nem gátolta meg e bűntettek elkövetését. A hágai bíróság egyéni és parancsnoki felelősség alapján emelt vádat a tábornok ellen (a világsajtó pontatlanul idézi a vádat: a módosított vádiratban 150 helyett 32 szerb civil áldozat szerepel). A sajtóban a srebrenicai népirtás elkövetésével vádolt két boszniai szerb, Radovan Karadzsics és Ratko Mladics tábornok "egyenrangú" társaként szerepel Gotovina tábornok, aki egyébként 1995-ben elöljáróinak jelentést írt az említett eseményekről, de az akkori horvát honvédelmi miniszter (Gojko Susak) nem indított eljárást az elkövetők ellen. A miniszter Tudjman elnök utasítására cselekedett. Tudjman elnök a második világháborúban a titoista partizánhadseregben szocializálódott, s úgy vélte, mint ötven évvel korábban, így 1995-ben sem szabad a győztes hadsereg katonáit felelősségre vonni. E téves döntés következtében Horvátország túszává vált a tíz évvel ezelőtti háborúnak, s végső soron az egykori Jugoszláviának."
Heti Válasz, 2003.03.24 Elhalasztó ítélet

Ugyanennek az újságnak egy két évvel ezelőtti cikkében (203.10.24. Hős vagy háborús bűnös) a 150 áldozatos vádirat szerepel, így vszeg közben rájött a nemzetközi törvényszék, hogy 32-őt tud bizonyítani, a többiek vszeg nem voltak eléggé civilek, csak épp nem volt egyenruhájuk...

Ahogy már leírtam: amíg Gotovináék vissza nem foglalták ezeket a területeket a szerb szabadcsapatoktól, addig a nemzetközi diplomácia 3 éven keresztül csak töketlenkedett, az UNPROFOR vszeg csempészéssel foglalkozott inkább, mint rendfentartással, tőlük nyugodtan rakétázhatták Zágrábot (hány civil áldozat?).

Jártam azon a területen nyáron (a szárazföld belsejében), láttam ilyen kis szellemfalukat, tényleg elég rossz érzés. De hiába tudom jogilag, hogy a 0 és az 1 civil áldozat között van a határ a bűnös/nem bűnös között (csak ott lehet határt húzni, az pl. vicces lenne, ha 49 még belefér, 50 már nem), mégsem tudom Gotovinát bűnösnek tartani, nekik a saját biztonságuk, a területi integritásuk érdekében vissza kellett foglalni ezeket a területeket, amiben nem mellesleg a nemzetközi jog is támogatta őket - elméletben. Vszeg még parancs is volt rá, hogy ne kövessenek el semmi atrocitást, különben sokkal több lett volna az áldozat, de nem lehet minden felfegyverzett egység mellé megfelelő számú katonai rendészt adni, akik minden bosszúvágyó vagy csak a halálfélelemtől és a parancsba kapott öléstől teljesen megzavarodott, végletesen agresszív katonát meg bírnak fogni. Az elűzés és az elmenekülés közti határvonal is elég kérdéses, bárhol, ahol felfegyverzett hadsereg közeledik, ott menekül a lakosság...
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (170)