Cirfandlia
2005.09.22
|
|
0 0
221
|
Na ez nem teljesen így van. Hígulás során valóban rengeteg víz áramlik be a bogyóba, így minden szárazanyag %os aránya csökken, de az összmennyisége nem, mert esős hűvös időben a gyökérzónából savak beáramlása történik; továbbá szünetel a hideg miatt az éréskori savlebomlás. TEhát aboszolút értékben (egy bogyóban volt 2mg sav, utána lett 2,1mg) növekszik; az igaz, hogy sokkal több oldószerben található. De ez a víz egy szárazabb periódus alatt kidiffundál a sav meg ott marad. Ezért van a hűvös esős évjáratban savtúltengés.
No de az érés lelassulása a rothadás még nagyobb gond most. A déli országrészben szombat óta borult idő van kisebb nagyobb megszakításokkal esővel fűszerezve...
Rambó jó szüretet; kicsit áztassad meg az a muskotályt!:) |
Előzmény: kisszszoros (217)
|
|