Cirfandlia Creative Commons License 2005.09.22 0 0 221

Na ez nem teljesen így van. Hígulás során valóban rengeteg víz áramlik be a bogyóba, így minden szárazanyag %os aránya csökken, de az összmennyisége nem, mert esős hűvös időben a gyökérzónából savak beáramlása történik; továbbá szünetel a hideg miatt az éréskori savlebomlás. TEhát aboszolút értékben (egy bogyóban volt 2mg sav, utána lett 2,1mg) növekszik; az igaz, hogy sokkal több oldószerben található. De ez a víz egy szárazabb periódus alatt kidiffundál a sav meg ott marad. Ezért van a hűvös esős évjáratban savtúltengés.

No de az érés lelassulása a rothadás még nagyobb gond most. A déli országrészben szombat óta borult idő van kisebb nagyobb megszakításokkal esővel fűszerezve...

 

 

Rambó jó szüretet; kicsit áztassad meg az a muskotályt!:)

Előzmény: kisszszoros (217)