Freddy56 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 1034

Szia!

Nem vagyok szakember, csak hobbiból tartok olyan növényeket, amelyek nem minden kertben jellemzőek. (citrom, kumkuat, szemérmetes mimóza, azaz a Mimosa pudica, de ezen kívül még másik 3 féle másféle mimóza, avokádó, banánfa, rovarevő növények, füge, karambola (Évi5 ajándéka). Szóval a nem szokványos növények bolondja vagyok.

Citromfákat szoktam "klónozással" szaporítani, azaz a lemetszett ágat ledugom. Nem minden évben, csak amikor eszembe jut. Már jó párat eladtam, amikor volt rajta termés. Az eddigi csúcs, a cserép aljától a fa tetejéig 28 cm magas volt, és egy 25 dekás citrom termett rajta (a citromot aládúcoltam, mert az ág letört volna.) Az, hogy valamiről még nem hallottam, nem biztos, hogy nem létezik, vagy dőreség, vagy felesleges, de számomra új dolog, ilyet eddig nem csináltam.

A sziámiak most épp vegetációs időben vannak, 3-3 levélkéjük van. Évi5 szombaton itt volt, látta őket. (a képen közöltekhez képest szinte nem változtak).

Nem tudom, mióta vagy citromtermelő. A citromnak van egy rossz tulajdonsága (de lehet, hogy más növénynek is, talán a banánfámnak is): ha nagyobb cserépbe rakod, akkor a gyökere dönget kifelé, mint az állat, meg sem áll koppanásig. Ha túl nagy a méretkülönbség a két cserép között, akkor a régi és az új közötti tér kihasználatlanul ott marad, nincs benne gyökérzet, ezért mindig csak egy kicsivel nagyobb méretűbe kell átültetni.

Sok szerencsét a kertészkedéshez, üdv: Freddy

Előzmény: Whirl (1032)