Initram5 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1158
"...úgy tudom, hogy ez sem legális, csak abban az esetben, ha megvan Neked az eredti példány is, és adatarchiválás okán készítesz róla egy biztonsági másolatot. Tehát ha minden igaz, akkor mégsem legális a letöltés."

Ezt rosszul tudod. A Szerzői jogi tv. szerint bármilyen forrásból származhat a zene (film nem!) ha azt Artisjus-os matricás adathordozóra írod ki, azzal a szerzői jogdíj el van intézve, kifizetted az elmaradt hasznukat. Jogász vagyok, tudom ezt - de az Artisjus jogásza is pont ezt mondta egy interjúban nem is olyan régen.

Illetve az artisjus.hu oldalon olvasható:
http://artisjus.hu/felhasznaloknak/faq.html#02_01

"A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent . A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes."

Azaz: zenét a netről (akár p2p hálózatról) magáncélra letölteni, CD-re magunknak kiírni teljesen legális, de zenét p2p hálózatba feltenni, neten megosztani tilos.

Jó lenne ezt tudatosítani és terjeszteni is, mert sokan félnek, pedig nem kellene. Nyugodtan lehet a vincsesztereden 29 GB mp3 zene, semmi probléma - csak ne oszd meg és ne csinálj belőle üzletet - magáncélra annyi zenét töltesz, másolsz, amennyit akarsz.
Előzmény: Ny.Ogarjov (1155)