naiv Creative Commons License 2005.09.11 0 0 234
Mint topicindító,

engedelmetekkel itt közlöm az eredeti topicindító teljes szövegét, melyre rimelt az utána következő 2 sor, a jelenlegi (megmaradt ) topicindító szöveg.
A sors kifürkészhetetlen akarata folytán ezt valaki kivágta ....
Jó lenne ha visszatenné, mert ekkor lenne értelme!

"Példátlanul súlyos börtönbüntetés a temerini magyar fiataloknak

Másodfokokon tárgyalják annak az öt magyar fiatalnak az ügyét, akiket összesen 61 év börtönre ítéltek, mert megvertek egy szerb férfit. A fiúk több mint egy éve vannak börtönben, magyarul nem beszélhetnek, gyakran megverik őket.

Példátlanul súlyos börtönbüntetésre ítéltek öt magyar fiatalt a vajdasági Temerinben. Tavaly nyáron egy szóváltást követően megvertek egy szerb férfit, aki sem életveszélyes, sem maradandó károsodást okozó sérüléseket nem szerzett, a bíróság azonban első fokon az öt fiatalra összesen 61 év börtönt szabott ki.

„Őket vádolják megfontolt emberölési kísérlettel, ami nem igaz, hiszen ha valaki azt akarja, nem 30-tól 50 tanú és lányok jelenlétében teszik meg a központban, a piactéren, ahol ez megtörtént. Az egészben nem volt ok, nem volt motiváció" - fogalmazott Máriás Ilona, akinek 22 éves fia 15 év börtönt kapott.

A szülők még a kórházban meglátogatták az áldozatot, aki azt mondta, nem haragszik, később pedig maga is súlyosnak tartotta az ítéletet, igaz, az ügyész mindegyik fiatalra 40 év börtönt kért. A szerb sajtó pedig etnikai bűncselekményként tálalta az esetet.

Horváth Tibor, 19 éves fia 10 év börtönt kapott: „Ez nem nemzeti alapon volt az ő oldalukról. Ezt valaki így kitervelte, vagy én nem tudom. Nekem is nagyon sok emberrel jó viszonyom van, nem volt problémám. De utána, akkor nagyon féltünk. Kaptuk a fenyegető leveleket, majdnem úgy volt, hogy nem aludtunk. A fenyegető leveleket átadtuk a rendőrállomáson, azt mondták, hogy valami gyerekek játszadoznak."

A fiúkat a börtönben egymástól elkülönítve tartják fogva, magyarul nem beszélhetnek, megpróbáltatásaik mindennaposak.

A Vajdaságban az elmúlt években mintegy 250 esetben vertek meg szerbek magyarokat. A legsúlyosabb büntetés eddig pénzbírság volt. A temerini magyar fiatalok ügyében egy-két hónap múlva születhet jogerős ítélet."