A németek használták a lótrágyát még a '80-as években.
A boltban (mezőgazdasági, TESCO, Interspar) lehet kapni érett istálótrágyát 40l-es kiszerelásben. Figyelni kell, hol veszi az ember, mert igen nagy különbségek lehetnek árban. Én vettem 680-ért és vettem 1000Ft felett is, de láttam 20l-est OBI, praktikerben 1100-ért. Aki kis területet mővel meg, az megpróbálhatja. Én fejtrágyázni szoktam csak a növényeket. Használok NPK-át is, de keveset, mert elszikesedik a talaj a műtrágyától. A másik baj vele, hogy a makróelemek olyan nagy koncentrátumban vannak jelen, hogy a növény képtelen a mikróelemeket felvenni a talajból miatta.
A paprikát azért ültetik párban, mert magasan van a gyökere, könnyen kiborul, így meg egymást támasztják. Szerintem meg kevesebbet terem így, ezért árkot ások palántázáskor.
Még valami eszembe jutott, miért mehetett tönkre a paradicsomaitok?
Ti a paradicsomot fattyazzátok. Igy sebek keletkeznek rajt, amin keresztül könnyebben megfertőződhet. Én soha nem fattyazok. A fattyazással korábban értek el termést, de jóval kevesebbet, mint amelyik nincs fattyazva. A korai termést el lehet érni másképpen is. Sűrűbben kell ültetni a palántákat, ez a növénynek nem tetszik, túl akarja élni, ezért hamarabb hoz termést, igaz kissebbet. Amikor nagyobb kertem volt akkor szoktam ezt a paradicsom egy részével csinálni. A többit nagyobb távolságra szoktam tenni.
Lecsót még életemben nem csináltam, de a feleségem mindig tojásosan és kevés paprikával készíti, mert én nem szeretem a paprikát, de a tojást igen. Csak kenyérrel eszem.