horec Creative Commons License 2005.09.07 0 0 218

Szia, a tünetek arra engednek következtetni, hogy a tej mennyiségéhez képest sok a gombi. Próbálj mogyorónyi mennyiséget tenni 2,5 dl tejhez, ha 24 óra múlva kész a kefíred, finoman keverd össze és szűrd le. Pár nap múlva annyira összeszedi magát a gombád, hogy egy kis darabja szép tömör, gömbbé hízik. Ezek után már szűréssel sem kell bajlódnod, hanem egyszerűen, 1 darabban ki tudod emelni a kefírből és rakhatod a friss tejbe. Ha "éhezik" a gombád (túlnő), rendszerint akkor esik dirib-darabra.

Manapság a dobozos ultrapasztőrözött tejek világában véleményem szerint nincs szükség a tej forralására -ugyanis ez a csírátlanítást szolgálja- teljesen "steril" tej kerül ki a csomagolásból. Ha nyáron zacskós tejet veszel, vagy bocitejet gazdától, inkább akkor érdemes forralni. Sok sikert :-)

Előzmény: cibe (217)