Anzika Creative Commons License 2005.09.06 0 0 890

Az uborkát ápr.10-15 között szoktam elvetni. Figyelni kell rá, mert ha hideg van, nem nő. Május 1-én szoktam kiültetni. Szoktam ásni egy 10-15cm mély árkot. abba ültetem bele. Ahogy nő, az árkot úgy töltöm fel. Lótrágyát szoktam beletenni és ami a kertben addig beérik és ki kell szedni (pl.borsó zöldje) A végén letakarom földdel. Így a gyökér mélyen van, nem kell annyit öntözni. Ezt szoktam a paprikával is csinálni. Hálóra szoktam felfuttatni. Holland determinált növekedésű magot használok. Július elején már volt uborkám.

Kiültetés után egy héttel mindig permetezek rézoxid-kloriddal, ez minden kiültetett palántára érvényes. Rá két hétre újra. Később már csak orthociddal ,ahogy közeledik az érés. Lisztharmat ellen fundazollal és a többi szerrel, ezeket váltogatom, mert csak kis zacskókat veszek.

Amikor már látom, hogy hamarosan szedhető valami, akkor Kasuminnal (2-3 nap a várakozási idő), és lemosható kénnel.

A palántákat mindig kapálom, hogy a gyökérzet kapjon levegőt. Ha öntözni kell, akkor mindig csak a körbekapált növény egyik oldalát öntözöm, azt is közelről, hogy ne tömörödjön össze a föld. Soha nem iszapolom be az elültetett palánták gyökerét, mert az a növény megcsüntül.

A permetezést később a lehető legritkábban csinálom, igazodom az időjáráshoz. Ez nekem nehéz, mert a megművelt területem most (4,5x4,5m) 125km-re van. Idén sem permeteztem 4-nél többször. Mindig eső után permetezek. Mindig berakom az előirt mennyiséget, alulról a levél fonékját is lepermetezem és a gyümölcsöt is, ha már van rajt.

A paradicsomot március 10 körül szoktam elültetni, figyelni kell a palánta növekedése folytonos legyen, mert ha megcsüntül a növény (pl. hideg van, vagy igen megnő a palánta, elnyúlik és kevés a földje), nagyon nehezen indul be újra és későn kezd el teremni. Nekünk meg az a lényeg, hogy már korán a saját termésünket fogyaszthassuk. Kiültetni én elég korán szoktam, már április elején 10-e körül. Idén szerencsém volt, mert aránylag sokszor fagyott, de nem ez a jellemző. A paradicsom pár fokos fagyot kibír. Idén különben már febr,-ban elültettem a magot, de többé soha.

Előzmény: janijani (888)