Dark Future Creative Commons License 2005.08.28 0 0 2065

Sziasztok,  

az elmúlt egy hónapban a szobanövényeink fele rejtélyes körülmények között kipusztult (örökzöldek, kaktuszok, pozsgások, egynyári virágok), a közös az bennük, hogy egy nagy virágtartóban voltak, egymás mellett. Alulról elkezdtek száradni, majd teljesen kimúltak, elsárgultak, miközben mindvégig nedves volt a földjük. Tüzetesebben megvizsgálva kiderült, hogy a gyökerük pusztult el, volt, amelyikről a hajszálgyökerek teljesen eltűntek. Aztán ma észrevettem, hogy a földjük tele van igen apró (1mm alatti) rovarokkal, valami atkaszerűséggel szerintem. Az lenne a kérdésem, hogy mik ezek, és hogyan lehet védekezni ellenük (milyen permetszerrel, amit egy földi halandó is be tud szerezni mindenféle engedély nélkül)?

Érdekes, hogy a leveleken és a szárakon nem találtunk egy darabot sem, a föld viszont tele van velük.

Emellett megjelentek valami sárgás izék is a föld tetején, nem tudom, hogy gomba, vagy egyszerűen csak sókicsapódás (lásd az alsó képet).

A fotók minőségéért elnézést, kézből fényképeztem. A vizsgált rovart kitettem egy skálázott papírra, hogy érzékelhető legyen a mérete (egy osztás per mm).