Összegezve mostanában három dolog foglalkoztat:
1. napi fehérjeszükséglet
2. edzésnapokon és pihenőnapokon eltérő vagy azonos fehérjemennyiség
3. állati és növényi fehérjék helyes aránya1. Én próbálom a testsúlyom közel dupláját bevinni naponta fehérjegrammban. Tömegnöveléskor ezt jóval könnyebb lesz teljesítenem.
2. Ebben nem teszek nagy különbséget. Az egyik helyen azt olvasom, hogy edzés után 2 órával zárul az anabolikus kapu, máshol meg azt, hogy az izom pihenés közben épül. Az edzés utáni kajára alaposan odafigyelek.
3. A lényeg a fehérjék biológiai értéke:
Tejsavó peptid keverékek 110-159
Tejsavó koncentrátum (laktalbumin) 104
Egész tojás 100
Tehéntej 91
Tojásfehérje (albumin) 88
Hal 83
Marhahús 80
Csirke 79
Kazein 77
Szója 74
Rizs 59
Búza 54
Bab 49
Látható, hogy miért preferálja mindenki az állati fehérjéket. Tudtommal a húsok között a csirkemell fehérjetartalma a legmagasabb, ugyanakkor a zsírtartalma a legkisebb. A rizs meg szinte teljesen tiszta szénhidrát. Ezért lett a csirkemell-rizs az alap testépítő kaja.