Freddy56 Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1002

Szia Évi!

Ha a Te növénykéden is hasonló gömböcskék vannak, akkor abból virág lesz!

Nekem egyenlőre csak a végén van, a levélhónaljakban még nincs elágazás, de ha csak ennyi virágzik, már akkor is elégedett leszek.

A kumkuát fám virágzik, isteni a virágok illata, de ebben a pocsék esős időben, most is szakad, még a rovarokat sem zavarják ki a szabadba, így kénytelen vagyok a feleségem egyik sminkes ecsetjével körbejárni a virágokat. (mesterséges megtermékenyítés, csak azt ne mond, hogy inszeminátor lettem narancs ügyben!)

A banánom is szépen fejlődik. Itt üzenem Szmolának, nálam a virágosnál kapható általános virágföl + tőzeg (ez kb. fele arányban, olyan 85-90 %) + marosi homok még egy kis lazításnak. Igaz, hogy csak másfél hetenként hoz egy-egy levelet, de ez szár nélkül is 90 centis. Lassan takarónak is elmegy. Kéthetenként kap Fito-Horm 39K káliumoldatból a fél liter reggeli öntözővizébe 10-12 ml-t (injekciós fecskendővel szívom fel, és nyomom a vizébe. Szerintem is elképzelhető, hogy túl erős a földje, az okozza a problémát (na meg a fényt is imádja, van egy őrült barátom, vett egy banánfát, olyan szobába rakta, ahova a nap még véletlenül sem süt be, és csodálkozott, hogy 4 hónap múlva kifeküdt a fácskája (nem rakta nagyobb cserépbe, nem tápozta, hetente egyszer locsolta). A banánfa szereti, ha naponta párszor kézi spriccelővel (kiürült Ajax, Propper, stb) megszeretgeted, hadd kapjon egy kis permetet.

Titecs ahogy itt vissznéztem levélírás közben, már meg is kaptad a választ Évitől. A "Mimosa pudica", keress rá a neten, 1, max 2 évig él. Nekem lassan már gyakorlatom lesz, a porzást inkább én végzem, mint a lusta bogarakra bízzam. A kis hüvelyekben, olyan, mint a borsó, 3-4 kis magocska fejlődik. Ha a Mimóza topikba belemászol, olvashatod, mit szenvedtem az év elején a keltetéssel, míg rá nem éreztem, a vetés időpontja a lényeges, mert szobában nem tudjuk biztosítani a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat. Később vesd el, és bízd a természetre ( bár a locsolást ne, mert útálja a sivatagi kommandós kiképzést, és azt sem szereti, ha Nitrohígító kerül a földjére, ezt tapasztalatból tudom) Ha nem locsolod, vége. Nálam az egyik részre egy kevés Nitrohígító csöppent a "tenyészterületre, mert nem mentem elég messzire a növényektől, és másnapra az állomány azon része, kb 40-50 tő, elpusztult. Majdnem nemzeti gyászt rendeltem el.

Na, most már elég sokáig pofáztam, untattalak benneteket, így üdv mindenkinek. Évi, ha jöttök Szegedre, előte szólj léci, mi is kimennénk a Füvészkertbe. Puszi: Freddy