Ez a két ketchup receptem van, mindkettő ollózott:
Ketchup
- 2 kg paradicsom
- 5 dkg kristálycukor
- 6 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 ek. mustár (lehet csípős is, ha még pikánsabban akarod)
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. őrölt fekete bors
- 1/2 mk. currypor
- 4 ek. 10%-os ecet
Ezek az arányok, a mennyiség tetszés szerint sokszorosítható.
A paradicsomot ledarálom, odarakom forrni, addig minden egyéb összetevőt egy külön tálban összeqtyulok, belekeverem és addig főzöm, míg a híg levét el nem fövi. Utána kisebb üvegekbe töltöm, majd szárazdunsztba teszem.
Amióta ezt csinálom, Férj nem is hajlandó megenni a boltit (igaz, én sem). :)))
NL Café
Házi ketchup Marcsi módra
Hozzávalók: 3-4 kg paradicsom, 2 jó nagy fej hagyma, 5-6 db alma csutkája nélkül, 3 szál zellerlevél, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 db piros húsú paprika, 3 db babérlevél
1-1 ek kakukkfű, oregano, bazsalikom, 5 szem szegfűszeg, 1 tk fehérbors, 4 ek cukor vagy méz, só kóstolás szerint, fél zacskó befőtt tartósító
Duplafenekű fazékban főzni kezdjük a zöldségeket, majd fél óra múlva beletesszük a fűszereket. Én 6 ek cukrot és 3 ek sót tettem bele. Lehet még kis mézzel is édesíteni. Így főzzük kb. 70 percig, majd kivesszük a babért és a zellerzöldet, és összemixeljük. Beleteszünk fél zacskó befőtt tartósítót, és még így főzzük kb. 60 percet, hogy besűrűsödjön, majd szitán átpasszírozva üvegekbe töltjük. 5 fél literes üveg lesz belőle
A bruschetta tkp. olasz paradicsomos pirítós. Tök egyszerű, de azért van egy kis macera vele. Ui. meg kell hámozni a paradicsomokat (forróvízbe dobás után könnyen lejön a héja), és még a magházat, magokat is ki kell szedni, hogy csak a húsa maradjon. Ezt felkockázod apróra, elkevered zúzott fokhagymával és jó sok aprított friss bazsalikommal. A kenyérszeleteket megpirítod, fokhagymával megkarcolod :-), pici olívaolajjal megkened, majd ráhalmozod a paradicsomos egyveleget. Iszonyú sokat meg lehet belőle enni. :-)