ikaljan Creative Commons License 2005.08.18 0 0 156

Kedves Callie!

Először is bocs, de lemaradt a forrás:

Penal Code No.16 1960: Article 340:

Article 340 as amended by Temporary Law no. 86 of 2001:

1. There shall benefit from the mitigating excuse (`udhr mukhaffaf) whosoever surprises his wife or one of his ascendants or descendents in the crime of adultery or in an unlawful bed, and kills her immediately or kills the person fornicating with her or kills both of them or attacks her or both of them in an assault that leads to death or wounding or injury or permanent disability.

2. Shall benefit from the same excuse the wife who surprises her husband in the crime of adultery or in an unlawful bed in the marital home and kills him immediately or kills the woman with whom he is fornicating or kills both of them or attacks him or both of them in an assault that leads to death or wounding or injury or permanent disability.

3. The right of lawful defence shall not be permitted in regard to the person who benefits from this excuse nor shall the provisions of "aggravated circumstances" (zuruf mushaddida) apply.

Article 98:He who commits a crime in a state of great anger resulting from a wrongful* and dangerous act on the part of the victim shall be liable to a lesser penalty [in view of extenuating circumstances].

Esetleg még érdekes lehet, a magyar jogi szabályozás és bírói gyakorlat is. A BTK magyarázatai érdekesek lehetnek:

gyilkosság esetére:

166. § (1) Aki mást megöl, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

hirtelen felindulás esetén:

167. § Aki mást méltányolható okból származó erős felindulásban megöl, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

bírósági határozatok: (illetve a BTK magyarázatában a rájuk való hivatkozás)

A BH1991. 52. szám alatti döntés alapját képező ügyben az erős felindulásban elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt első fokon kiszabott végrehajtandó szabadságvesztést változtatta a másodfokon eljárt Legfelsőbb Bíróság végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre...

Ugyancsak erős felindulásban elkövetett emberölés bűntette kapcsán láthatunk példát a szabadságvesztés büntetés végrehajtása próbaidőre történő felfüggesztésére a BH1993. 654. számú jogesetben, amikoris a felfüggesztés alapjául a sértettnek erősen felróható közrehatás és a vádlott korábbi kifogástalan életvitele szolgált.

Viszont vissza a témához:

No, viszont újra átnéztem diskurzusunkat és az az érzésem, mintha egy picit egymás mellett beszélnénk el. (asszem én is zavaróan fogalmaztam, a beszélgetés, szerintem két síkja egy picit összemosódott)

Előzmény: ikaljan (150)