Akkor zanzásítva a sztori:
Iluman volt a falu neve, elég sok sámán volt a faluban, curandero a nevük, ők a "jó" oldalon állnak, ellentétben a "brujiakkal", akik nem gyógyítanak, hanem rontanak. Többet is felkerestünk, mindegyik a többit fikázta, hogy az kókler, ellenben ő vérprofi. Fényezte magát egy darabig, hogy hány évig tanult az Orienten (ez Ecuadorban az esőerdős rész neve), ott milyen próbákat kellett kiállnia, amíg a tudást megszerezte. Ez is hasonló szöveg volt mindenkinél. A szoba berendezése a curandero anyagi helyzetétől függött a legmenőbbnél régi orvosi heverő volt és íróasztal, üveges szekrény (és itt volt szexnaptár a falon :) ), máshol egyszerű faasztal, székek. Egyik helyen én voltam a kísérleti nyúl az erős napfénytől kissé bepirosodott szememmel, a másiknál a cimborám fájó térde (reggelente jártunkk szaladni, és kissé meghúzódott).
Az eredmény problémától és sámántól függetlenül ugyanaz volt: egy kidobott rontásba léptünk bele, és 1-2 hónapon belül belehalunk, ha nem esünk át egy megtisztító szertartáson. A vizsgálat csak 5000 sucre, a tisztítás ("purification") 70-80 ezer sucre. Bevállaltuk a kockázatot, azóta cipelem magammal a kidobott rontást :). Ha sok pénzem lett volna, belementem volna a mókába, hadd tisztogasson, de mivel napi 4-5 dollárból éltem szállás+kaja+utazás, nem fért bele a keretbe.
Az orienten levő sámánok sokkal autentikusabbak, mint az andokiak, persze, ez lehet, a sokféle helucinogén szernek tudható be :) (lásd ayahuasca)...
Nem lebecsülni akarom a szerepüket, ha ebben a világban élsz, akkor inkább működik. Az egyik ismerős indián egy nagyobb út elött elment szerencsét kérni a sámántól jó pénzért, majd utazás alatt valami balhéba keveredett, összeverték nagyon durván. Amikor kérdeztük, akkor hogy is van ez a szerencsével, magyarázta, hogy ennek köszönheti az életét, a sámán védelme nélkül meg is ölik...
Szóval ez a hit szerepe. Kissé hasonló, mint amikor géppel játszol valami képzelt világban (Everquest pld.). Mennyire valóság? Fizikailag nem létezik (max. mágneses területek egy korongon...), mégis sokezer ember van bent, akiknek ez olyannyira valóság, hogy fizikai pénzért adják-veszik a tárgyakat...