Attól függ, mi az a másik álom:
1. Párhuzamosan fenntartott (és költségvetésből finanszírozott) kapacitások? Ez szerintem buta álom, és én is remélem, hogy az állam nem fogja sokáig mindkettőt finanszírozni.
2. Vagy kizárólag busz? Néhány helyen el lehet játszani, de meggyőződésem szerint egy bizonyos távolság felett a vonat többet és jobbat tudna nyújtani, már ha nem csak lerohadt Bz-kben meg usgyikban tudnánk gondolkodni. És nem is biztos, hogy lényegesen többe kerülne, ha rendesen működne és az utasok ezt használnák, és nem a 20 percenként járó buszokat. Mert most sikeresen elriasztottunk szinte mindenkit.
Tény, hogy a 10-20-30 éve kispórolt beruházásokat most rövid időn belül pótolni kellene, amitől most mindenki összecsinálja magát, míg buszok itt vannak, és apránként lehet venni, cserélni.
Olyan ez a történet, hogy ha én sokáig nem tartom karban a lakásomat, és lerohad, akkor egyszercsak hirtelen sokat kell rá költeni, de én szegény vagyok, mert közben elszórtam azt a pénzt. Mi a megoldás? Hagyjam összedőlni a házamat és költözzek putriba, mert nincs pénzem fenntartani? Persze, mert évekig másra költöttem... Vagy megpróbáljak forrást szerezni, akár más fogyasztásom kárára is és valahogy visszapótolni? Vagy vonuljak vissza, elégedjek meg a putrival, mert végülis abban is el lehet lakni? Sőt, még meg is tudom indokolni, hogy milyen jó (olcsó) így nekem.
Egyet azonban mindig elfelejtünk: ha a putri mellett döntök, akár átmenetileg is, esélyem sem lesz a jövőben újra felkapaszkodni.
Szóval így is, úgy is rosszul járok, de csak én tehetek róla. Választhatok: nehezen, fáradtságosan, de előre, vagy rövidtávú szemlélettel és a dolgok könnyebbik végét megfogva hátra menekülök ebből a helyzetből.
Zárszóként: én nem hiszek (tudom, tudom...) abban, hogy 50 km távolság felett egy kulturált közlekedési hálózatot az utakon kóválygó buszokra lehet építeni (táblás megállókkal, vezetőnél sorbanállással). Az jó különjáratnak, meg a városok vonzáskörzetében az utasokat szétosztó/összegyűjtő járatnak. De a városközi közlekedésre valami komolyabb eszköz kell :-)
Én így látom.