metilen Creative Commons License 2005.08.06 0 0 259

Figyelj csak, ezekben az idézetekben semmi új nincsen, ahogy észrevettem, azokat a szavakat, illetve tagmondatokat emelted ki, amelyikekben a bolond, bolondság szavakat használta a Biblia : tetszék az Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által tartsa meg a hívõket. (1 Kor. 1:20) , figyelj, én csak tippelem, mert semmi teológiai végzettséggel nem rendelkezem, tehát, ha nagyot tévedek előre is bocsánatot szeretnék kérni, de szerintem itt arról van szó, hogy Isten mindent tud, mindent lát és mindenható, most gondolj bele, mi, emberek, porszemeket tudunk, szemellenzővel látunk (elég szubjektívan szemlélve mindent), és persze rendkívül törékenyek, akiknek sokszor, sőt rengetegszer kell a megerősítés, amit jó esetben az igehirdetés által tudunk magunkhoz venni, ilyen kontextusban Isten nézőpontjából persze, hogy óriási bolondság az igehirdetés, de az embernek meg igencsak szüksége van rá, mint már mondottam esendősége és a bűnre hajlásának okai miatt.

"Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erõtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erõseket."

Nekem ezek a sorok azt jelentik, hogy Isten előtt mindenki egyenlő, csak az emberek között van egy úgynevezett "rangsor", hiszen a bölcs ember  Isten nézőpontjából bolond, azzal, hogy Isten a bolondokat választotta ki, sztem csak azt akarta kifejezésre jutattni, hogy ne legyenek úgy eltelve magukkal a bölcsek, mert bár sok adottságot jutattott nekik Isten, de nem azért, hogy ezzel lenézzék a "butábbakat", hanem , hogy szálljanak magukba és hogy alázattal szolgálják a világot, az embereket. Mindenki annyi adottságot köteles jól kihasználni, amennyit a Jó Isten neki jutattott, de mindenféleképpen alázattal kell tennie.

Tehát vidám bolondok vagyunk a bolondságainkban. :)))))