hammond-b-3 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 2176

Akapuli-szaktársnak max. igaza van: csak semmi kapkodás, az eBay legfeljebb napok kérdése, hogy megjelenjen a kívánt árú. Bejelnetkezés nélkül is tudsz megfigyelés alatt tartani 10 aukciót - ez úgy működik, hogy ha egy cucc megtetszik, akkor kattints a "Diesen Artikel in Mein eBay beobachten" - re ez ott van mindjárt a "főcím" alatt. Utána úgy tudod előhívni, hogy a startlapon felül rákattintasz a "Mein eBay" gombra. Ez megy tehát bejelentkezés nélkül. Gondolom, ez "kukival" megy, tehát csak azon a gépen hívható elő, amelyen elmentetted az aukciót.

Bejelentkezés: Őszintén szólva nem tudom. Amikor én jelentkeztem be, az már nagyon régen volt (2000-ben) és azóta alaposan megszigorították. Akkor elég volt egy olyan email-cím is, amellyel azonosítható volt az illető személye. Mivel nekem saját domain-em volt, így nálam nem volt gond - freemail-es címeket is elfogadtak ugyan, de akkor meg kellett a Kreditkártya (Visa, MasterCard, stb.) száma. Azt meg bocs, de én senkinek sem adom meg, sőt nem is tartom magamnál. Aztán ezen is változtattak, most hozzá kell járulnod ahhoz, hogy az eBay ún. SCHUFA-ellenőrzést hajtson végre, azaz a bankszámládra a központi nyilvántartón keresztül rákkukkantsonl, hogy van-e tartozásod, elmaradásod hitel esetén, ergo: átvilágítják, mennyire vagy fizetési ügyekben megbízható.

Ez az állandó szigorítás a rengeteg csalás, visszaélés következménye. Itt tehtube atyánkfia óvó tanácsát szeretném megerősíteni, hogy nagyon észen kell lenni, kitől vásárolsz, meg mit, pláne, hogy a fizetés vagy előzetes átutalással, vagy személyesen történik, amennyiben az árúért te magad mész el. Ez utóbbi esetben, visszaléphetsz a vásárlástól, DE CSAK AKKOR, ha az árú nem felel meg a leírásnak:

pl. az eladó beírja az aukció szövegébe, hogy az orgona technikailag hibátlan, aztán kiderül, hogy pl. nem megy a perka, meg recsegnek a regiszterek. Viszont ha átutaltad a pénzt és elküldeted magadnak a cuccot és akkor derül ki, hogy bizony gáz van, akkor főleg külföldről kb. 0% esélyed van arra, hogy visszacsináld a bulit, vagy esetleg pereskedj.

Természetesen az a legjobb, ha az ember már az aukció ideje alatt felveszi a kapcsolatot az eladóval és A-tól Z-ig kikérdezi az arúval kapcsolatban, tisztázza a szállítási költséget, stb.

Én megmondom őszintén, Magyarországról nem eBay-eznék, főleg nemkezdőként és végképp nem egy ilyen kényes cucc, mint a Hammond-orgona vásárlása ügyében. Ha Szegeden derül ki, hogy egy roncsot vettél Hamburgban, akkor vakarhatod a fejed....!

Amióta Magyarországon vagyok, különösen óvatosan vásárolok, a cuccokat is a németországi címemre küldetem el a legtöbb esetben és ami fontos: az eladó értékeléseit meg kell nézni. De ez sem mérvadó minden esetben. Vannak olyan  csalók, akkor türelmesek: pl. igyekeznek olcsó cuccokat gyorsan eladni, begyűjtenek egy halom pozitív értékelést, s miután bizalmat keltenek, akkor csinálnak egy csalást, de akkor már nagy tételben. A német SAT-1-en, RTL-en voltak eBay-es adások, milyen fifikásan dolgoznak bizonyos abszolút megbízhatónak tűnő csalók.

Ezért van az állandó szigorítás pl. az eBay-regisztrációnál.

Most joggal kérdezheted, hogy akkor én miért vagyok rajta most éppen egy Hammond-orgonán? Először is leinformáltam a céget, beszéltem a pacákkal, sőt miután közöltem vele, hogy a szállítást én intézem, azt mondta, elég ha a szállító pacák fizeti majd ki neki a vételárat. Aztán: Ha valami gáz van, akkor nekem van jogvédelmi biztosításom Németországban, amellett német vagyok (szerencsére csak papíron...:-) és bevillantok egy német ügyvédhez, aki már nyomja is a felszólító levelet és kezdi ugye az ügyvédi fenyegetést bírósággal, stb. Ha pedig szándékos csalásról van szó, akkor fel lehet jelenteni az illetőt a rendőrségen és akkor már benne van a pácban. Persze olyanra is volt már sokszor példa, hogy az eladó ún. "postafiók-cég" volt, bezsebelte a pénzeket, aztán eltünt a térképről.

Az előbb beütöttem a német Google keresőjébe, hogy "eBay-Betrug", azaz "eBay-csalás" és 12.800 link jelent meg... A csalás-variációk száma végtelen. Egészen a nem létező árúk eladásától a jelszó-feltörésig terjed a csalások tárháza. Ez utóbbi esetben "feltörik" a jelszót, majd vásárolgatnak a nevedben gépkocsikat, antikvitásokat, szóval hülye drága cuccokat, csak úgy kiszúrásból. Mivel a törvény szerint az aukció végén, ha te vagy a nyarő, akkor az egy jogerős adásvételi szerződésnek számít, így köteles vagy megvenni az árút! Ja, és hogy nem te vetted, akkor sorry - tegyél feljelentést ismeretlen tettes ellen, de attól még köteles vagy megvenni az árút. De olyan esetről is van tudósítás, hogy a vevő átutalta pénzt, arút persze nem kapott, az eladó közben kilépett az eBayből, a feljelentés, illetve nyomozás során pedig kiderült, hogy a bankszámlaszám, amelyre az áldozat átutalta a pénzt, nem passzol az eladó nevéhez. Szóval veszettül észen kell lenni, mert az eBay sajnos a csalók átjáróháza. A jelszót pl. én hetente változtatom és mindig kilépek, ha végeztem. A belépés saját azonosítóval időközben már SSL-el / 128 Bit megy, de régebben ez sem volt.

Nem az a célom, hogy most hirtelen ellenreklámot csináljak az eBay-nek, de ismétlem: Veszettül körültekintőnek kell lenni! Senkit nem akarok megbántani, de kezdőknek, főleg külföldről nem ajánlanám. a PayPal fizetési mód biztonságosságához nem tudok mit szólni, nekem sosem volt, de ennek bárki utánanézhet, nekem most őszintén megmondom, nincs kedvem átolvasni, hogyan is működik. A lényeg: Nincs az a biztonsági intézkedés, amit ne lehetne kijátszani.

Nekem szerencsém volt (eddig!), hogy csupa becsületes eBay-essel sikerült összefutnom úgy eladóként, mint vásárlóként. De azért volt egy-két necces helyzet, amikor bizony nyomást kellett gyakorolni a partnerra, mert  hetekig nem fizette ki az árút és a végén az eBay-Team-et kellett a nyakára küldenem. De olyan is volt, hogy vettem egy video-capture-card-ot, ami nem működött, az eladó meg nem volt hajlandó visszaadni a pénzt. A végén feljelentettem, szerencsére az illető legalább valós volt, tehát nem egy nem-létező személy, hamis adatokkal és sikerült bevasalnom rajta a pénzt, aztán visszaküldtem neki a selejt árút. Na most ezt hogy zongorázta volna végig egy jámbor magyar honpolgár....?!

Tömören-röviden: legyetek nagyon óvatosak és körültekintőek!!! Üdv.: Zsolt

Előzmény: hvik (2174)