A Szabad Demokraták Szövetségének elnöke szerint Mádl Ferenc "méltó államfője volt Magyarországnak"; Kuncze Gábor szerdán nyílt levélben mondott köszönetet munkájáért a távozó köztársasági elnöknek.
Kuncze Gábor szerint a leköszönő államfő mandátuma során mindvégig felelősségteljesen, az Alkotmány betűjét és szellemét maximálisan tiszteletben tartva járt el. "Örülök neki, hogy visszafogott, a pártpolitikai küzdelmektől távol maradó, mértéktartó stílusban törekedett a nemzet egységének képviseletére. Bizton állíthatom: Ön méltó államfője volt Magyarországnak" - fogalmazott a pártelnök.
Kuncze kitért arra, hogy bár az évek során nem mindenben értettek egyet, voltak politikai jellegű vitáik, ő maga legszívesebben mégis azokra az ügyekre emlékszik, ahol Mádl Ferenc álláspontja találkozott a magyar liberálisok véleményével. Példaként említette azt amikor az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult "Lex Clodo" illetve a "Lex Répássy" ügyben.
A politikus emlékeztetett: az előbbi, amelyet egyedül az SZDSZ nem szavazott meg a parlamentben, erősen korlátozta volna az elítéltek szólásszabadságát, míg az utóbbi, amelyet a jobboldali többségű parlament fogadott el, könnyen a sajtószabadság végét jelenthette volna Magyarországon.
Kuncze Gábor szerint a leköszönő államfő több nyilvános megszólalásában hangsúlyozott olyan elemeket, amelyek a liberálisok számára igen fontosak. "Csak egyetérteni tudtam Önnel, amikor a roma holokauszt évfordulójára emlékezve azt mondta: nemcsak a múltat kell hűen megidéznünk, hanem a pusztító, gyilkos és embertelen eszmék, faji megkülönböztetések elítélését is következetesen képviselnünk kell a jelenben" - idézte fel a pártelnök.
A politikus hangsúlyozta: "büszke voltam, amikor Ön kiállt a versenysemlegesség elve mellett - mint tette például 2000-ben, a Joint Venture szövetség előtt -, vagy amikor elítélte a 2002-es választásokat követő "hídfoglalást". S nagyon hálás vagyok Önnek, hogy kegyelmet adott Simek Kittinek". "Mindezekért, s számos más döntéséért is mondhatom: Köszönjük, Elnök Úr!" - írta levelében Kuncze Gábor.
Az SZDSZ elnöke sok sikert kívánt Mádl Ferencnek a civil életbe való visszatéréshez. "Remélem, hogy, ha nem is államfőként, de jogászprofesszorként, vagy akár csak a közélet iránt érdeklődő emberként lesz alkalmam még találkozni Önnel a jövőben" - fogalmazott a liberális párt vezetője.