Kedves Korovioff,orultem valszodnak es szeretnelek megtartani vitapartnernek amenyire hited megengedi .
A Toled idezett ressze hszemeknek igen tudatosan es vigyazva fogalmazva kerult hozzaszolasomba. Igy is gondolom.
Hiszem-leven egy kortarsa a nagyon sok embert (jomagamat is ) befolyasolo radikalis dogmaknak,intezmenyesitesenek a kotelezo "hitnek " elvettem az intezmenyesiteset minden oylan emberi jelemzesnek amelyek teljesen szemylesek es intimek es amelyek csak a sajat tapsztaklatok, szellemi szurukon kersztul szamithatok autentikusnak.
Igen nayg hive vaygok az informacioknak,a mindeniranyu komolyan fundalt ellemzeseknek addig a pontig amig ugy nevezett "csomagba" ajanljak fel a szemyl hovatartozasanak kovetelmenyeit.Tehat csak akkor vagy igaz kereszteny ha elfogadod egyik vagy masik egyhaztol kidolgozott "igazsagokat ".
Irtam valamikor 70-ben egy ugynevezett tezisdramat (akkor az nagy divat volt ) meg Erdelybe )sokat publikaltam az akkori Utunkba es kevesebbet a Korunkba (helyesirasomat akkor is masok javitottak) amely meg az akkori kulturforradalom elotti idoben lehetseges volt a csehszlovakiai esemnyeket a szovjettol maskepen megitelo Romaniaba.
Nos (ez meg Durrenmatt elotti hasonlo drama elott volt ) termeszetesen visszautasitottak ket oknal fogva ,amely mutatja a dolog paradoxat:
-ideologiailag helytelen
-serti az egyhazakat.
Igy is volt. Egy 1854-ben Nagyvaradon megjelent konyvecskebol inspiraltam magam " Tiz angliai puspok siralmai " cimen.
Ezzek a kesobb martir halal halt katholikus puspokok siralmai voltak a bortonbol (Redley puspokot es tarsait kivegeztek az anglikan egyhaz elleni tevekenyseg miatt ) es peruk amelyben egy Watson nevu borkereskedo volt a nepugyesz (a la kommunizlus) es a vadat nem volt lehetseges teljesen megismerni ( a la politikai perek Romaniaba ahol aza aktakba letakartak bizonyos oldalakat az ugyvedek elol..)
Miutan a levelejk alapjan ismert volt az akkori per lebonyoloitasa, igen koinyen tudtam az akkor meg naygon ois aktualis csehoszlovakiai esemyneket beepiteni,collageba osszefercelni egyes valstorteneti szovegeket a csehorszagi 1968-69-es szovegekkel es esemenyekkel. Semmi kulonbseget nem lehetett felismerni annyira osszeilletek. Eck Tamas papai kuldott szoveget talakozasaban Lutherrel Ciorna na Tisuban rendeztek ( Brezsnev-Dubcek talalkozo ) es Luthert hasonlo fogalmazasba vadoltak mint az oroszok a reformot akaro cseheket...
Luther Mao elvtars egyes teteleivel vedekezett Az ellentetekroo cimu kis brosurajaban...
Tanunak hoivtak meg egy par modern tortenelmi figurat holott a valodi angol puspok per 1550 utan folyt le.
Ez eppen a barokk ideje es az irodalonmba a barokk lullysmus formaban jelentkezett ( szep szavak halmaza annelkul hogy keresnek a tartalmat,a la dogmak es kommunista tezisek ) Igy valaki -egy narator-ez is akkoriban volt divatos parhuzamosan a per esemenyeivel be-be olvas egy ertekezest a barokkrol...
Mit akarrok mindani ?
Hogy az eszmek eloadasa,megfogalmazasa es intezmenyesitese igen hasonlo ugy az egyhazakba mint a radikalis politikaba...
Abban a percben mukor az ember legintimebb meggyozodeset intezmenyesitve akarjak adminisztralni, intezmenyek szulletnek es azoknak megfizetett ugynevezett megelhetesi funkcionariusai lesznek,akiknek ilyen es olyan szabalyaik vannak ,amely nelkul nincsenek jol osztalyozva,mar is elfajul az eszme tisztasaga...
Lehet hogy szukseg van bizonyos retegnek magyarazatra es infora de nem manipulaciora. Ha nem hiszed hogy Jezus Isten fia ( itt mar az uniatariusok egy kicsit szabadabbak a tordai nyilatkozat ad nekik egy kis levegot ).
Az egyhaz megjelensevel (holott az elejen az egyhazra nagy szukseg volt foleg a keresztenyseget el nem simero helyeken) megszuletett egy hierarhia is,egy abszolut monarhia plusz csalhatatlansag,mint olyan alapon amely nem Jezus szavaibol vagy azoknak a nagyon elmagyarazasaval szarmaztatok el. Egyes egyhatzat motivalo szovegek politikai erdekbol kerultek egy kicsit sokmagyarazatuan a szovegekbe.
Ez igy van mindenutt ahol embereket etrelkgetnek.Nem szabad az en protestans egyhazam sem,nem beszelve a szektakrol,mormonokrol ahol a mindig megvalsztott "profeta" beszelhet az Istennel es o altala kapnak utasitasokat a mormonok...
Tul sokat irtam. Roviden.
-en nem vagyok kereszteny valasu es nem vagyok kereszteny hitu en kerszteny meggyozodesu vagyok.
--szeretnem ha a kereszteny valas apropojan terjedt eszmek ,ervek tuleljenek barmilyen halado idot,ne keruljenek ellentetbe es ne szoruljanak kacskaringos kimagyarazkodasokra ha egyeztetni kell azt amit a tudomany alapjan az ember tud es azt amit -mondjuk kepletesen kell erteni a valasba,allando megmagyarazkodasba es igy nem akarom hogy legyenek olyanok akik elvesztik kereszteny ertekeiket mert meggyozodnek hogy a csomagba van egy sor tudomanytalan es primitiv magyarazat elhagyak a jezusi tanitas humanitasat mint hamisat.
Kedves tarsam,az nem baj hogy szerinted nem lehet Jezust elvalasztani a feltamadas es Isten fia minositesetol,ha ez Teged nem zavar ,fo hogy koveted az erkolcset is.
Nalam ez maskep mukodik es szeretnem hogy a kozosegek elfogadnak hogy masoknak is lehetnek a hivatalos varianstol eltero meggyozodesuk megis keresztenyeknek minositsek magukat.
-