Törölt nick Creative Commons License 2005.07.21 0 0 854
Én mindenfélét kipróbáltam, sokáig használtam a hangkártyával jött Creative izét, amiben Fraunhoffer volt, aztán mikor kezdett nem működni a vindózmiatt, használtam lame-t.
Nekem az a szubjektív véleményem, hogy a Fraunhoffer-es anyagoknak jobb a hangja. Kellemesebb hallgatni, főleg, ha sok természetes hangszer van, vagy analóg szinti, hammond orgona, ott nagyon csúnyán szól a lame-s anyag. A modern slágeros danubiuszos zenéknél lehet hogy jobb a lame.
A különbség talán onnan adódhat, hogy a Fraunhoffer Institut-ban kicsit jobban odafigyeltek az akusztikai paraméterekre, míg a lame-nél "csak" egy kódolási feladat volt.

Amúgy a legjobban az ogg anyagok szólnak (EAC-t használva), igazán a sztereóhatás miatt nagy a különbség, ahhoz képest az mp3 nagyon laposan hangzik (ugyanaz az anyag, hasonló paraméterekkel kódolva). Kár hogy az ipod (még?) nem támogatja.

Az AAC sem rossz, van olyan lemezem (AlDiMeola), amit 160-as aac-ben dobtam fel az ipodra, mert a 192 mp3-nál jobban tetszett (jobban véltem hallani a részleteket).

Szerintem egy ilyen hordozható cuccosban hallgatva egy veszteséges tömörítést annyira nagy különbség nincs, érdemes kipróbálni kedvenceken, és azt használni ami szimpatikusabb.
A teszteket EAC-vel grabbelt fájlokból csináltam (forrás tehát ua.), és nagy Sennheiser fülessel (meg kisebb, de igen hatékony PX-200-assal) hallgattam, többféle cuccon.
Előzmény: RogerWilco (852)