Sziasztok!
Na ez az intarzia olyan téma amiben otthol vagyok, ugyan is 13évvel ezeleőtt végeztem egy sulinak az intarzia és faragás szakán mint intarziás, csak soha nem dolgoztam a témában. Szóval mi elég érdekesen csináltunk intarzia képeket, nekem például a diploma munkám egy tájkép volt fenyvesekkel boritott heggyel, faházzal, patakkal és hasonlókkal, sajna nincs róla kép.
Szóval mi úgy csináltuk, hogy a rajzon amiből majd a kép lesz megjelöljük mi milyen színű, illetve fajtájú furnérből lesz. Ahány színű fúrnérből áll a majdani kép annyiféle fúrnérlapot vállogattunk össze, olyan méretben mint amilyen nagy a kép lesz és szépen egymásra raktuk jó szorosan, oldalt papirragasztószallaggak rögzitettük és erre ráragasztottuk a képet magát (persze pairból). Valhol ahol elakartuk kezdeni a munkát fúrtunk egy pici lukat akibe belefért egy nagyon vékony (kb 1-1,5mm) penge. Aztán következet az elemek egyenkénti kivágása az intarzia gépen, vigyázva hogy az egyes kupacok a rajz egy másolatán a saját helyére kerüljön. Amikor minden radab szépen ki lett vágva jött a kedvenc fázisom, mint a puzzlet elkezdtük a különféle fúrnér lapocskák egymás mellé rakosgatását. Ha már szépen összeállt a kép akkor a papirragsztószallaggal az egészet összeragasztottuk és így a képet a papiros felével felfelé ráragasztottuk egy faalapra amit alaposan leprőseltek, hogy jól összeragadjon. Amikor ez megvolt akkor lecsiszolták a ragasztós réteget és már kész is volt kép csak keret kellett rá meg lehetett lakkozni. HA voltak apró részek azok a csiszoláskor be is tömődtek vagy ha nagyobbak voltak az illető fúrnér kicsi darabjával kipótoltuk.
NA szóval így csináltunk ki annó intarzia képet itt Szatmárnémetiben.
Bocsi ha nagyon uncsi volt, de remélem azért van akinek érdekes volt a hosszú mesém.