Babco Creative Commons License 2005.07.19 0 0 2302

Megint lenne néhány kérdésem.

Barátnőmnek ugyanakkora kislányai vannak mint nekem, a nagyobb neki is 3 éves múlt, a kicsi 2 lesz. Rendszeresen összejárunk, és a legutóbbi találkozónkon teljesen ledöbbentünk, hogy az ő kisebbik lánya és az én 20 hónaposom EGYÜTT játszottak, pedig ebben a korban ez nem jellemző. Egymásnak dobálták a labdát, nem volt írigykedés. A nagyobbak ilyet sohasem csináltak, valamelyik mindig elkapta a labdát és elfutott vele. A kicsik is addig játszottak szépen, amíg be nem állt közéjük a nagyobb lányom, megfogta a labdát, és őt már unszolni kellett, hogy dobálja a kicsinek. Ez azért lenne, mert a második gyerek (főleg ha kicsi a korkülönbség) megszokja, hogy mindent meg kell osztani? Másoknak is hasonlóak a benyomásai, vagy csak nálunk alakult ki így véletlenül?

A másik az, hogy bár mind a két kicsi okos kislány, mégis ebben a korban a nagyok sokkal többet tudtak. Bizonyíték erre a video, tehát nem csak a mi emlékezetünkben van úgy, hogy ennyi idősen a nagyok már többet beszéltek, pl. a barátnőm kislánya ennyi idősen már tudta a törpék nevét, néhány színt, stb. Ez azért lenne, mert a kicsikkel nincs annyi energiánk/időnk foglalkozni? Én azt gondoltam eddig, hogy a második gyerekek sokkal okosabbak, hiszen a nagy "húzza" őket, sokat lehet tőlük tanulni, de úgy látszik tévedtem. Nálatok is hasonlóak a tapasztalatok?