esefi
2005.07.16
|
|
0 0
64
|
"De, ha nem, akkor is volt olyan döntés, amely a pusztulásról szólt."Cóár esetében? Meglepsz. Hol van ez konkrétan leírva? "Mostan rendeltettek el és nem régen, és ezelõtt nem hallottál felõlök, hogy ezt ne mondd: Ímé, tudtam én azokat."És? Ez változott dologról szólna? Ennél én különbet is tudok, amikor nem Isten hozott döntést, hanem mondjuk a mennyei vének (királyok, vigyázók stb.). Dán. 4,14 Merugye, hogy ki rendelte el "mostan" arról nem szól ez az igerész sem. Meggyőződésem, hogy egy csomó dolgot Isten nem rendelt el, hanem engedi legtöbbször, hogy a dolgok eszkalálódjanak. Ehhez képest az időben különböző szellemi lények hozhatnak az elredelteknek nem ellentmondó döntéseket az emberek fölött. Akár Cóár esete is lehetett ilyen egyébként. Ahol Isten szabad kezet adott az angyaloknak (mert valszeg személyesen már nem volt jelen, hisz Ábrahámnál még hárman, Szodomában csak ketten voltak). Ezzel a szabad kézzel az angyalok Isten irgalmát demostrálva kívántak élni. Így menekült meg Lót harmadmagával és Cóár. Ha jól emlékszem a konkrét elrendeltség a pusztulásra (amiről írva van) Szodomát és Gomorát jelenti, a többit nem említi az Írás. |
Előzmény: enki (60)
|
|