lzleo Creative Commons License 2005.07.15 0 0 4

Gondoltam, felvetek egy témát, ami mostanában foglalkoztat.

Táplálkozás.

Azon belül is a fehérjebevitel.

A bodybuilder.hu és a tesztoszteron.hu oldalakat böngészve találhatunk olyat, ahol azt írják, hogy 0,7-1 g/kg protein elég alapesetben az izom megtartásához, ha tömegelünk vagy szálkásítunk, akkor mindkét esetben emelni kell az adagot 1,5-2 g/kg-ra.  

Egy Illés Norbert nevű cikkszerző azt írja, hogy ő a 6 hetes HST ciklus első két hetében 2,5, a második kettőben 3, a harmadik kettőben 3,5g/kg adagot tart megfelelőnek.

Radnai Tamástól olvashatjuk:

"Pozitív kalória egyensúly esetén a második legfontosabb dolog, a fehérje (protein), bevitele elégséges a 2 gramm/zsírmentes testsúlykilogramm szinten naponta. A kalóriáknak protein "megtakarító" hatása van, ezért több protein igazából csak diéta esetén szükséges, illetve a már olyan magasabb szintű manipuláció esetén, amikor a tápanyagok, mondjuk úgy, másodlagos hatásával játszunk."

Egy másik cikkében meg összeállít egy táplálékkiegészítő nélküli 286g proteint  tartalmazó napi étrendet.

A http://www3.baylor.edu/HHPR/ESNL/publications/JISSN-1-1-1-44-04.pdf irományba beleolvasgatva a 8-9. oldalak felé felmerül egy 0,8-1g/kg és egy 1,5-2g/kg adat.

Nem nagyon találtam arra való utalást, hogy pihenőnapokon mennyi fehérje szükséges. Ugye alapesetben reggel, edzés előtt, edzés után, és este van nagy szerepe a fehérjeadagoknak. Nem tudom, hogy pihenőnapokon el lehet-e hagyni az edzés előtti és utáni adagokat, vagy akkor is be kell vinni ugyanannyit.