Itt valami nagyon nagy kavarodás van ezzel a Hollandiával kapcsolatban. Én éppen hogy azt olvastam, hogy kb 30 éve még olyan 70-30 % volt az otthonszülések és a kórházi szülések aránya és ez mára megfordult az ellenkező irányba. De nem is érdemes Hollandiával foglalkozni, mert ott az otthonszülésnek annyira jól ki vannak építve a lehetőségei és annyira régi a hagyománya, hogy teljesen mást jelent az ottani otthonszülés mint a magyarországi.
Különben Hollandiában ambuláns szülés van tudtommal, a nő bemegy, megszül, aztán pár óra mulva hazamegy a gyerekkel a kórházból, az ottani tb meg a pár napos házi segítséget fizeti .. Ott különben is a szülésznőknek sokkal nagyobb gyakorlatuk és lehetőségeik vannak, orvos csak akkor lép közbe, ha orvosi probléma van, ha a szülés megy a maga normál útján, akkor nem.
Magyarországon egyszerűen még nem készült fel a szülésztársadalom arra, hogy nagy százalékban otthon szüljenek a nők (mellesleg remélem ez nem fog bekövetkezni, inkább az fog bekövetkezni, hogy a kórházban legyen minél háborítatlanabb a vajúdás és a szülés, és ne legyen a szülő nőnek olyan érzése, hogy itt és most ő egy beteg...)
Jó, azt írják, hogy az otthon megkezdett szülések "csak" 10%-a végződik kórházban (Jelzem ez annak a 10 %-a, hogy előzőleg ugye mindent teljesen rendjén valónak találtak, mert a legkisebb komlikációnál ami a terhesség alatt bekövetkezik, már elvileg tiltott az otthonszülés), na de mi van ezzel a 10 %-al??? Mert én nem irigylem őket, onnantól kezdve, hogy Geréb Á. leteszi őket a kórházban, onnantól kezdve neki már nincsen ám kompetenciája a szülő nő felett, onnantól kezdve az aktuális kórház aktuális ügyeletes orvosáé mionden felelősség, és higyjétek el, hogy nem nagyon csípják Geréb Ágit - és mindez bánásmódban stb a szülő nőn csapódik le!!!)