Szia Don Palesz!
Nem tudom, mennyire szabványos az én keverékem, de nálam bevált. Karácsonyra kaptam a banánfát, de már a 12. levét hozza, az előző is 75 cm hosszú, plusz a szára, azóta a legújabb levél magassága is 30 cm-rel van magasabban, mint akkor, a törzse is sokat vastagodott.
Szóval általános virágföldet veszek a közeli virágosnál, ezután jön a "főzőcskézés": ízlés szerint homokot (én marosit, mivel Szegeden ez van) és tőzeget. Ezt a kettőt kb. fele-fele arányban, és a földhöz viszonyítva, úgy jó negyede, szűk harmada. Na, hogy kényztessem is a kis aranyost, vettem "Fito Horm 39 K" káliumoldatot. (itt 490 Ft. volt).
Minden reggel megkapja a fél liter vizét, de minden hó 1-én, és 15-én a fél l vízbe 10 ml káliumoldat jár. (ezt csak azért így csinálom, mert a hónap elejét és közepét könnyebb megjegyezni, mintha más időpontot választanék). Ezen kívül napjában többször, mikor eszembe jut, akkor spriccelővel is kap egy kis permetet. (elfelejtettem mondani, nem viszem a szabadba, mert nem szeretném, ha a szél szétszaggatná a levelet, így egészben jobban tetszik, viszont az ablak előtt úgy reggel 8-tól du 16-ig éri a nap).
Hogy jó-e a keverékem? Dönts el: Amikor megkaptam, kapott egy, akkori 18-as lakás helyett egy 26-ost. Jó fél év alatt ezt a cserepet is kinőtte - tele volt gyökérrel - most egy 35-ös-ben lakik már egy hete. Gyanítom, hogy karácsony körül újra át kell ültetnem!
Jut eszembe, hogy nézem a leveledet. Tavasszal vettem itt önporzós kivit, lesz is rajta 5-6 szem termés, de azért reszelt az ördög, mert Évi5 írta akkoriban, hogy az elvetett kivimag nem kel ki (hallotta vkitől). Na én is vetettem boltból vett kiviből kibányászott magokat, és nálam is már a sziklevélen kívül 2-3 kis fodrosszélű levélkéi vannak.
A citromfáimnak sem olyan haragos zöldek a levelei, hanem inkább irígykednek, sárgák, de remélem, hogy a kb 3 héttel ezelőtti átültetés után színt váltanak az új levelek (hogy őszinte legyek, trehány módon több, mint 10 éve ugyanabban az edényben voltak)
Sok sikert a kertészkedéshez, üdv: Freddy