Jacques de Molay Creative Commons License 2005.07.11 0 0 1768
Szia, én ilyen műkedvelő szakács vagyok, mindenhol, ahol járok, gyűjtöm a szakácskönyveket, és megpróbálom kitalálni, miből van, milyen fűszerezéssel, hogyan van elkészíteni. Egy idő után már elég könnyű megfejteni a mediterrán kajákat.

Mint mondtam, Sartiban az árak igazodnak a kereslethez, ezért a girosz, pizza és társai relatív olcsóak, merthiszen dömpingáron vannak, az igazi görög kaják meg maximum csak érdekesség-szinten szerepelnek, ezért drágábbak. Thassoson, a Chalkidiki északi részein (Poligirosz város pl.), ahol szinte csak a görögök esznek és mulatnak, egy meze nem drágább az általam mondottaknál. És ezeken a helyeken érdemes kérni az "aktuális ajánlatot", vagyis ajánljon a pincér, mert akkor igazán friss és különleges élményben lesz részetek. Az igazi tavernákban továbbá be lehet menni a konyhába, válogatni, kóstolgatni, sőt, ha kéred, a te ízlésed szerint is főznek. Ezt Sartiban igencsak nehéz lenne elképzelni, ugye?

Krétán meg helye válogatja. Krétának van egy nekkermannos, fos északi-északnyugati része, kiépült bícsekkel, koktélbárokkal, stb., ott nagyon erős kasztozódás van, hiszen ki vannak építve középkategóriás és - mondjuk - luxuskategóriás részek, aki valahova befizet, azt kapja. A többi részen, főleg a déli parton, viszont apró kis falvak vannak, magasra nyúló és vadregényes fjordok között, olyan emberekkel, akik nem szeretik a műanyag-turizmust. Vannak, akik vadkempingeznek, vannak, akik lakóbuszoznak, és persze működik az apartman-szállós dolog is. Egy barátommal, aki már tizenvalahány éve kultiválja Krétát, körbejártuk a helyi ismerőseit, többek közt Jannist, a kocsmárost egy kis hegyi faluban. A "kocsma" 3x5-ös kis omladozó valami, plusz előtte a székek, asztalok, maximum 3-4. Jannissal beszélgettünk vagy 3 órát, rendesen berakiztunk (törkölypálinka, ebből készül ánizs hozzáadásával az ouzo), sör is fogyott vagy 2, 3-4 kóla, plusz Jannis kihozott vagy 4 dinnyét, azt is megettük, és a végén kért 10 eurót. Mert jól érezte magát velünk. Ennyi. Ezt Sartiban, Paralian, de még a környékén sem tapasztalhatja meg az ember, mert az másról szól.
Előzmény: Smartiie (1766)