Amire te gondolsz, az a melitzanosalata, a melintzana az a padlizsán. Van még hasonló, a taramasalata, az kenyérbél, feta, vörös ikra, olaj, fokhagyma alapanyagokból készül, kb. mint a majonéz (ahogy kevered, egyre több lesz). Van még a gigantes, amely fűszeres (bazsalikom, zsálya, rómaikömény, oregánó) paradicsomos óriásbab-saláta. A dolmades ánizsos-mentás rizs szőlőlevélbe csomagolva, citromos-olajos lében főzve, lehűtve. Van még az apróhalak lisztben olajban kisütve, szmirnai húsgombócok (mentás-zsályás húsgombócok mézes-fahéjas-szegfűszeges paradicsomszószban), skordalia, amely joghurtos-fokhagymás burgonyapüré, bamia, vagyis okra sült paradicsomos-olivaolajos szószban. Ezek mind un. mezék (mezes, mezedes, tkp. előétel), és van még ilyen vagy tíz-tizenöt (pl. polipsaláta, grillezett kagyló, tintahalkarikák, spenótos pita, fetás grillezett padlizsán, fetával töltött sültpaprika, stb.), és a görögök, ha tavernáznak, ilyenekben tobzódnak. Ezek a kaják nem is drágák: jellemzően 1-3 euró körül vannak. Persze nem a turistátbaszó, rántotthúsáruló helyeken... Sartiban sajnos kevés ilyen hely van, ellenben mondjuk Krétán.